11/29/14 14:09
(http://pik.bg)

Бареков: ЕК ще пусне еврофондовете за България само на предвидимо проевропейско правителство

Бареков: ЕК ще пусне еврофондовете за България само на предвидимо проевропейско правителство

Поел съм ангажимент да осигуря среща на премиера Бойко Борисов с Джефри ван Орден и ръководството на Европейските консерватори и реформисти, за да направя възможното като национално отговорен политик за правилното ситуиране на България на европейската карта. Помолих представителите на ЕНП и АЛДЕ да простят за направения гаф с включването на Патриотичния фронт в управлението, въпреки изричните им препоръки това да не се прави. Трябва да е ясно, че в ЕС има проблем с България и той се нарича НФСБ – партията, която създаде компрометираната партия „Атака”. „Атака” в Брюксел е синоним на ксенофобия, антисемитизъм и расизъм. Това заяви председателят на „България без цензура” и евродепутат Николай Бареков в интервю по радио К-2.

„Ако в България не влязат пари от европейските фондове, то няма да е заради негласуването на бюджета на ЕС, а защото Европейската комисия очаква едно предвидимо проевропейски настроено управление на България. Сега демонстрираме точно обратното – златният пръст на „Атака” бе заменен от златния пръст на Патриотичния фронт, който нито е патриотичен, нито е фронт. В Брюксел искат да видят, че ни управляват политици с визия и експертиза. Г-н Борисов трябва да се съобрази с позициите на евросемейството, към което принадлежи”, заяви Бареков по повод препоръките на Джоузеф Дол за изключване на Патриотичния фронт от управлението.

Според лидера на ББЦ трябва да се прави разлика между ВМРО, които имат свой евродепутат в легитимно европейско семейство в лицето на Ангел Джамбазки и НФСБ, където са Валери Симеонов и Слави Бинев. Красимир Каракачанов дължи обяснения защо пропуснаха шанса да останат в умерена патриотично настроена коалиция заедно с „България без цензура” и да присъстваме с над 40 депутати в сегашния парламент. За сметка на това сега те са предпочели да се съюзят със заместник-председателя на антиевропейската партия на Найджъл Фараж.

„Засега не виждам индикации да се спазват програмните намерения на управляващото мнозинство. Първите стъпки на правителството показват, че старите уроци не са научени. Примери за това са разправиите между Борисов и Кунева по време на заседанията на Министерски съвет, където се водят вътрешни коалиционни битки и се решават кадрови проблеми, а не се прави политика. Ситуацията им е на тихо отчаяние. Надеждите на обществото към кабинета са изчерпани заради назначения като това на Лукарски и поставянето на Цветан Цветанов в парламентарната комисия за контрол на СРС-тата и службите. Може би се наблюдава известно овладяване в поведението на Борисов през последните седмици, но вчерашната случка между него, Мая Манолова и Корнелия Нинова всъщност беше поредния парламентарен театър. Няма разлика между началото на 2013 г. и края на 2014 г.”, заяви евродепутатът.

Бареков оцени като пропуснат шанс възможността на ГЕРБ да изгради коалиция на малцинството с Реформаторския блок, която да е идеологически изчистена. Сега двете десни формации управляват с една ксенофобска и една проруска лява партия. В другия случай Борисов е щял да получи подкрепата на групата на Български демократичен център и то без да се пазари за постове, назначения и горски стопанства по подобие на Валери Симеонов.

„БДЦ демонстрира прогнозируемост в политическата класа и се държи най-европейски. Ние сме абсолютна, безапелационна опозиция на това управление. Диалогът, който търсим с управляващите е единствено с цел да бъдем коректив и да дадем от експертизата, която притежаваме. Групата е най-единна в гласуванията си, защото има общи становища и решения на представителите на трите партии вътре. Това е идейно-хомогенна група в център-дясно без никакви индикации за напрежение помежду си”, посочи още Бареков.

Другата седмица председателят на ББЦ ще организира срещи на Светлин Танчев с всички големи групи в Европейския парламент. Целта е Танчев, в качеството му на председател на парламентарната комисия по еврофондовете, да получи информация от първа ръка за жизнено важните за българската икономика канали за финансиране от ЕС. Според него е от изключителна важност да се ползва пълноценно инфраструктурата на политическото семейство в Европейския парламент и това е задължение на всеки радетел за просперитета на България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване