11/29/14 15:43
(http://pik.bg)

Българската Коледа отпусна 800 лв. за момче с церебрална парализа

Българската Коледа отпусна 800 лв. за момче с церебрална парализа

800 лв за рехабилитация е получила бургазлийката Милена Кацарова и 17-годишният й син Тодор от инициативата „Българската Коледа”. Момчето страда от една от най-трудните за лечение форми на детска церебрална парализа - спастична квадрипареза, пише "Фокус".

Парите от благотворителната инициатива са били оползотворени за рехабилитация, която е изключително важна за тази болест. Милена подозира, че сина и е болен още когато е на 8.5 месеца. Посещават специалисти в София, които им казали, че има проблем, но не е сериозен и адекватната рехабилитация би помогнала много на Тодор.

„Това е факт наистина. При деца с ДЦП, когато няма съпътстващи заболявания единственото, което може да се прави за тях е добра и ежедневна рехабилитация. И от тогава всеки ден правим упражнения. Дори когато беше малък, до 5-6-годишна възраст ги правихме по 3 пъти на ден. След това той тръгна на предучилищна, направихме и ортопедични операции. Сега той е десетокласник в Математическата гимназия в Бургас. Придвижва се с четириопорна проходилка и сега с две бастунчета се мъчи да ходи. За нас всичко това е огромен напредък, но ни коства много усилия, енергия и много пари„, разказа майката на Тодор. С получените пари от инициативата си помогнали да платят за рехабилитация в специализирана клиника в Полша, където 21-дневен курс на лечение е около 5 хил евро.

„Бих искала „Българската Коледа„ да подпомага много повече децата, не е задължително с по-големи суми, а примерно с по-адекватна апаратура, която се купува. В Бургас бяха купили подобие на локомат (апарат, който подпомага движенията при ходене), който обаче не може да се ползва от всички деца, тъй като е за тези до 12г. Не ми хареса самия подход как купуват апаратура, а инициативата е за деца до 18г. Бих пожелала да има по-малко страдащи деца в България, защото предвид апелите, които виждам ми става много мъчно, че всеки самостоятелно търси начин да се оправи, а държавата по никакъв начин не подпомага децата, само „Българската Коледа„, каза Кацарова и допълни, че институциите у нас не работят. Тя пожела на хората да пуснат по един SMS, за да помогнат и на други деца.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване