11/29/14 13:32
(http://pik.bg)

Кунева: Оградата с Турция не е нарушение на европейските правила

Кунева: Оградата с Турция не е нарушение на европейските правила

"Оградата с Турция не е нарушение на европейските правила, това е въпрос на национална сигурност за нас и за Европа. Има страни, които се справят с ограда, има и други, които нямат ограда", заяви днес в Стара Загора вицепремиерът Меглена Кунева. Тя пристигна в Града на липите, за да участва в учредяването на първия в България Клуб "Млади реформатори" към партия "България на гражданите".

"Нашата задача е да убедим Европа какво е направено по границата, за да може България да стане част от Шенген", каза още Кунева. Следващата седмица й предстои среща с вътрешния министър, с когото ще обсъдят работата по тази задача.  По думите й ако нямаме печат за сигурност, няма да можем да се възползваме от икономическия растеж на Европа.

Според Меглена Кунева планът "Юнкер" предвижда 315 млрд.евро спешни пари, от които можем да се възползваме. Трябва обаче да се намерят частни инвеститори за проекти по четири основни направления : енергийна ефективност, инвестиции в наука, транспорт и дигитална икономика. България трябва да даде един или повече проекти, които да бъдат одобрени. "Европейската комисия ще подкрепя рискови проекти за националните икономики. Трябва да сме умни много бързо, защото на следващия европейски съвет на 19 декември ще се говори за пари", обясни вицепремиерът. По думите и вече са разработени проекти за интерконекторни връзки, но трябва да се привлекат частни инвеститори.

"Имам амбиция стратегията за съдебната реформа да бъде разгледана и приета от Народното събрание", каза още Кунева. На  4 и 5 декември предстояли два съвета на Европейската комисия, а на 5 декември тя щяла да се срещне със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерман, с когото ще разговарят по проблемите на съдебната реформа.

"Успехът се мери през това колко хора можеш да обединиш. Ние искаме стабилност в България и вътре в Реформаторския блок. Вярвам, че ще се намери баланс, много разчитам и на Парламента, и на опозицията да ни коригират", каза още Меглена Кунева.

- See more at: http://starazagora.topnovini.bg/node/557085#sthash.HgJpMbts.dpuf

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване