11/30/14 09:01
(http://www.klassa.bg/)

Аспарух Панов: Либерална партия ли е ДПС?

 Може би понякога и да е либерална, но не всеки ден. Например в петък, 28 ноември, определено не беше. Демонстративното и публично рекламирано изключване от парламентарната група на ДПС на двама депутати, които са избрани с преференция - бившия кмет на Исперих Гюнай Хюсмен и бившия областен управител на Благоевград Муса Палев беше всичко друго освен либерален политически ход.

Така нареченото "джентълменско" споразумение в партията, според което двамата е трябвало да се откажат от мястото в парламента, което са спечелили преференциално, и да отстъпят в полза на кандидатите, подредени в листата от партията – майка, не е нищо друго освен нарушение на изборния кодекс. Аз поне не знам "джентълмените" да не спазват законите и правовия ред. Нещо повече, в случая се нарушават сериозно и гражданските права както на кандидатите за народни представители, така и на обикновените избиратели, които са си позволили да упражнят преференциален вот за определена личност.

Очевидно с това си решение ръководството на ДПС застъпва абсурдната за една либерална партия теза, че преференциалното гласуване е предателство към партията, руши свещения вътрешен партиен ред и в този смисъл и кандидатите, и избирателите са виновни, че не са лоялни към ръководството, което подрежда листата. Този подход може да се хареса на Бойко Борисов, но едва ли ще се хареса на Греъм Уотсън... Такова мислене излъчва пълното неразбиране, че именно с преференцията партийният член иска да остане лоялен на партията, но на по-високо политическо ниво, т.е. да се опита да промени мястото на някого в листата, като направи мажоритарен избор, различен от този на партийното ръководство. Но както виждаме, за либералите от ДПС е по-важно вотът да е контролиран, отколкото дълбоко политически мотивиран. Партийните лидери гледат на избирателя не като на човек, а като на безименна изборна единица, носеща към урната своето задължително процентче от общия резултат.

Крайно време е да разберем, че изборният процес не е технологичен или финансов сблъсък, или бизнес сделка, а (трябва да) е сблъсък на ценности, идеологии, политики и програми. И тук, в случая ДПС, се сблъскваме с още една дълбоко непочтена и нелиберална теза, че преференциалният вот може да остави извън парламента по-качествените и талантливи политици и експерти - професионалисти ( в случая се цитира многоуважаваната д-р Нигяр Джафер). И то защо? Защото единствено партийните ръководства или по-точно единствено лидерите са наясно кои са "знаещите и можещите", за да ги поставят на избираемите места. Ако това е така, нужно ли е да ходим на избори изобщо?

Големият проблем на българското изборно законодателство е, че всеки нов парламент прави своя коригиран или обновен изборен кодекс. То не беше безсмислено политическо дърдорене, то не беше чудо и преди европейските, и преди парламентарните избори през тази година. Което продължава и до ден днешен. Догодина, 2015 г. ще се проведат местни избори. Много ми е интересно какво ще се случи, тъй като това са точно изборите, при които преференциалното гласуване може да има наистина решаваща положителна роля. Когато се избират не народни представители, а общински съветници с партийни листи, избирателите много добре знаят кой кой е в тяхната община и какво може да направи за своите съграждани на общинско ниво.

И тук е мястото, за наистина един радикален подход за насърчаване на преференциалното гласуване. Става дума за добре известния в северна Европа и някои германски провинции вариант с напълно отворени партийни листи, в които имената на кандидатите са регистрирани по азбучен ред и нямат номера. Номерата се поставят единствено от избирателите по време на изборите, които номерират и подреждат окончателната листа. Разбира се, това изисква съвсем друга политическа култура, както и достатъчно на брой компетентни и равностойни кандидати в една политическа партия. Изобщо за България - научна фантастика. Но и от нея понякога има нужда... Питам се, дали международно признатата либерална партия ДПС, която е с толкова силни позиции в местната власт, би предложила за обсъждане подобен вариант? Силно се съмнявам, но ще се радвам, ако бъда опроверган.



БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване