"След заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество и след като изслушах купища мнения в различни посоки, основните ми притеснения, че пазарът на труда ще бъде притиснат от едно рязко покачване на минималната заплата, не срещнаха подкрепа нито от страна на синдикатите, нито от по-голямата част от работодателските организации", каза Горанов пред БНР.

"В този смисъл аз съм готов да отстъпя от позицията си запазване на размера на минималната работна заплата и всъщност ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари, и с още 20 лв., ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 г., т. е. тя пак ще достигне в следващата година 380 лева, така както се предлага от синдикатите и от служебното правителство", каза Горанов.

Председателят на параментарната комисия по икономика и туризъм и депутат от БСП Петър Кънев отговори:

"Темата „минимална работна заплата“ има съвсем друг аспект, аз от години наред поставям въпроса, че трябва да се направи формула за изчисляване на минималната работна заплата, защото тая история всяка година да се събират 10 влъхви и да кажат: „Не, тази годна ще бъде 340, догодина 380“, кой е определил, че трябва да бъде 360 или 380?! Като всяко нещо, в икономиката трябва да има някакви правила. Все пак това е математика".

Той е притеснен по-скоро бизнессредата. "Около Нова година непрекъснато приказваме на тема „бюджет“, а истината е, че винаги проблемите на бизнессредата, и най-вече на малките и средните предприятия, се превръщат в една политическа дъвка и приеме ли се бюджетът и минат ли изборите, всичко това се забравя", посочи той.

"Предстоят ни доста сериозни разговори с министър Лукарски, дано не е политическо лицемерие и просто обещание, но първите му думи бяха, че ще се заеме сериозно с облекчаване на българския бизнес и с условията на малкия и средния бизнес", каза Кънев.