11/30/14 09:12
(http://www.klassa.bg/)

Референдум в Швейцария за златните резерви, имиграцията и данъците за богати чужденци

 В Швейцария днес се провежда референдум, на който гражданите ще решат съдбата на златните резерви на страната, както и ще изразят отношението си към инициативи, насочени към ограничаване на имиграцията и премахване на преференциалното данъчно облагане за богати чужденци.

Гласуването по въпроса за златото е инициирано от дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП). Тя предлага да се задължи Националната банка никога да не продава натрупаните златни резерви, да се съхраняват всички златни резерви само на територията на Швейцария и да се запазят най-малко 20 на сто от официалните швейцарски активи в злато. Всичко това е необходимо, според ШНП, за да се гарантира стабилността на икономиката и силата на националната валута - швейцарският франк, при сегашните сътресения в света.

Колкото до инициативите в областта на имиграцията, неговите автори предлагат да се ограничи притокът на чужденци към Швейцария, така че в продължение на три години населението на страната да нараства с не повече от 0,2% годишно. Мотивът в този случай е загрижеността за околната среда.

Инициатива за премахване на данъчните облекчения за богатите чужденци е предизвикана от недоволството на швейцарската общественост, която счита за несправедливо притежателите на големи богатства, решили да се установят в Швейцария, да плащат плосък данък, независимо от от доходите им.

Всичките три инициативи са изложени на риск да се провалят, тъй като техните опоненти, според последните проучвания на общественото мнение, имат превес, макар и малък.




БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване