12/01/14 21:08
(http://pik.bg)

31 акта за незаконна сеч са съставени в Смолянско от началото на годината

31 акта за незаконна сеч са съставени в Смолянско от началото на годината

От началото на годината до края на месец октомври на територията на област Смолян са съставени 110 акта за установяване на административни нарушения в областта на горското стопанство, като 31 от тях са за незаконна сеч. Това каза за Радио „Фокус”директорът на Регионалната дирекция по горите – Смолян, инж. Венцислав Фурлански.

От служители на РДГ-Смолян са съставени 79 бр.; от лесовъди, назначени към горски или ловни стопанства актовете са 23, от лицензирани лесовъди на частна практика – 2, поясни инж. Фурлански. Той обясни, че няма увеличение на нарушенията касаещи незаконната сеч на дървесина през есенно-зимния период на територията на Област Смолян, в сравнение с предходни години.

Служителите на РДГ-Смолян извършват регулярни проверки, както и оказват съдействие по подадени сигнали от граждани на телефон – 112, както за незаконна сеч така и за незаконно - транспортиране, придобиване и съхранение на дървесина и бракониерски прояви по Закона за лова и опазване на дивеча. Инж. Фурлански посочи, че в област Смолян в повечето случай незаконна сеч се характеризира със сеч на малък брой дървета, непознаване на действащата нормативната уредба в горите от самите извършители на нарушението и недостатъчна превенция от страна на отговорните лицензирани лесовъди.

„По все още новия Закон за горите, който бе изцяло обновен през 2011 г. се дават големи правомощия и отговорности на лицензираните лесовъди. Всички лица, които извършват лесовъдска дейност имат съответния лиценз, без значение дали са на работа към Държавни горски стопанства, Държавни ловни стопанства, към кооперации, на частна лесовъдства практика - там отговорността и правомощията са персонални на самото лице”, отбеляза инж. Фурлански. Той уточни, че усилията им са към работа в тази насока – те да осъзнаят не само правомощията, които имат, а и отговорностите, за да може целият механизъм да сработи нормално.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване