12/01/14 05:36
(http://www.klassa.bg/)

Меркел защити нашите на Острова

 Германският канцлер Ангела Меркел защити българите и румънците във Великобритания, като призова „Даунинг стрийт” да не ограничава техните права. Това вбеси консерваторите на Острова, които заплашиха с нови бунтове срещу членството на страната в ЕС, съобщи британското издание „Sunday Telegraph”.

 

Водещи евроскептици от торите обвиниха Меркел, че се е намесила в плана на британският премиер Дейвид Камерън за ограничаване на имиграцията от двете източноевропейски държави. Германският канцлер предупредила „Даунинг стрийт”, че няма да толерира опити на Лондон да въведе 4 години минимален престой и труд в страната преди имигрантите да имат право на социални помощи.В сряда трябва да бъде внесен проектозакон, който би трябвало да даде правото на Великобритания да контролира границите си. Документът няма големи шансове за успех, но вероятно ще получи широка обществена подкрепа и ще обедини консерваторите, които са разочаровани от политиката, водена от Брюксел.

 

Още в края на миналата седмица външният ни министър Даниел Митов проведе телефонен разговор с британския си колега Дейвид Лидингтън по повод представените идеи за въвеждането на административни мерки, отнасящи се до различното третиране на гражданите от други европейски държави, живеещи и работещи на Острова. „България нееднократно е заявявала готовност за по-активно сътрудничество с властите във Великобритания за възпрепятстване на опити за злоупотреби със социални помощи”, припомни тогава Митов.

 

От разпространеното от МВнР прессъобщение става ясно още, че външният министър имал известни съмнения по отношение на съвместимостта на предлаганите мерки с принципа на недискриминация между гражданите на различни страни членки на ЕС. От Външно увериха, че ще продължат да следят ситуацията около внасянето и гласуването на законопроекта. Дипломатите ни обаче изразиха надежда, че няма да се стигне до влошаване на отношенията между двете държави, тъй като сънародниците ни там генерирали повече ползи за местната икономика, отколкото да натоварват социалната система. По неофициални данни около 60 000 българи живеят на Острова, като 80% от тях работят.





Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване