12/01/14 16:32
(http://pik.bg)

Незаконната сеч с колосални размери, искат спиране на износа на дървесина

Незаконната сеч с колосални размери, искат спиране на износа на дървесина

Неправителствени организации настояват износът на необработена дървесина да бъде спрян незабавно, тъй като незаконната сеч е достигнала колосални размери.

Безобразната сеч в националните паркове продължава, твърдят от различни граждански сдружения, а управляващите, независимо кои са те, се отнасят с престъпна безотговорност.

В много случаи държавните горски служители прикриват незаконната сеч, като не санкционират нарушенията или извършват документни престъпления, за да ги прикрият, обясни Мартин Тинчев от "Сдружение за Ботевград":

В документите на един горски участък се записват много по-голям брой дървета, отколкото реално съществуват на терена. Дърветата се вписват като тънки, с некачествена и евтина дървесина. Фирмите влизат в гората и започват да секат. Обаче тези дървета липсват на терена. Те са фантоми. Тогава фирмите започват да секат дървета, които са с много по-голям диаметър, много по-качествени и много по-скъпа дървесина, за която нямат разрешение. Съответно заплащат тази скъпа дървесина като евтина, каквото е и разрешението им по документи. Горските стопанства са напълно наясно с тази ситуация.

Според проф. Михаил Константинов трябва да има дългосрочна национална стратегия за горите. Една от първите стъпки е износът на дървесина да бъде спрян.

Жандармерията да отиде на пунктовете, в които се изнася дървесина. За една седмица и най-железният отряд от правоохранители бива подкупен. В момента очевидно участват митничари, полицаи, участват прокурори, общински съветници, кметове, участват служители от Агенцията по горите. В момента тихо и кротко унищожават българската гора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване