12/01/14 20:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: "Южен поток" няма да се строи, България ще изгуби €400 млн. годишно


За пръв път руският президент Владимир Путин заяви, че е възможно Русия да преразгледа участието си в проекта за газопреносната мрежа "Южен поток" и енергийните ресурси, предвидени за него, за бъдат пренасочени към други пазари.

Малко по-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер директно обяви проекта "Юген поток" за закрит.

Това стана на пресконференция след преговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Да се започва проектът сега, когато нямаме одобрението на България - сами разбирате - е нелепо", цитира думите думите му РБК. Според руското издание той е определил позицията на Европейската комисия по въпроса като неконструктивна и подкопаваща сътрудничеството с Русия, но и че е право на Европа да избира от кого да купува. Путин критикува и властите в България.

"Ако България е лижена от възмогжност да се държи като суверенна държава, то тогава поне да поискат пари от Еврокомисията за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно", цитира думите му РИА "Новости". "Но, в крайна сметка, това е избор на България."

Двете страни се договориха да строят морски газопровод към Турция, като по-голямата част от горивото по него ще се насочи към турско-гръцката граница, където ще бъде построен нов газов разпределителен център.

"Днес подписахме меморандум с "Боташ" за строителството на морски газопровод през Черно море с капацитет 63 млрд. куб. м годишно", каза Милер. По думите му за нуждите на турския пазар ще остават около 14 млрд. куб. м, а останалото ще влиза на пазара на ЕС през границата с Гърция.



Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване