12/01/14 12:06
(http://pik.bg)

София и Мадрид обменят опит при премахването на незаконни постройки

София и Мадрид обменят опит при премахването на незаконни постройки

Преди повече от десетилетие общината в испанската столица Мадрид си поставя за цел да премахне гетата на своята територия.

Тези райони с незаконни постройки, често наричани „джоб на бедността“, имат способността не само да концентрират, но и в последствие да генерират бедност в местните общности. Властите в Мадрид са успели за около 15 години да премахнат 110 поселения с незаконни постройки в града, като сега са останали да съществуват само 3-4 от тях - и то сравнително малки.

Преди да пристъпят към разчистването на гетата, местните власти в Мадрид са работили със семействата, като са им разяснили подробно плановете си. Главното е това, че на хората са осигурявани жилища, които не са в изолирани квартали. Общината в Мадрид е закупувала социални жилища в райони, където социално слабите и хората от уязвими групи не са мнозинство.

Новите апартаменти са предоставяни на семействата от незаконните махали, ако отговарят на определени условия - например да нямат друго жилище, да имат определен праг на доходите и др. Към момента по програмата Мадрид вече разполага с около 2 500 апартамента. Средствата за придобиването им са дошли от държавния и общинския бюджет и от Европейския фонд за регионално развитие.

Приходите за общината пък идват от наемите на тези жилища. Най-голямото премахнато гето е било населявано от 500 семейства, от които 236 са имали право на жилищно настаняване в общински апартамент. Преди дни от Мадрид се завърна директорът на Дирекция „Социални дейности“ в Столичната община Мина Владимирова, която гостува в сутрешния блок на Радио София. По думите й, политиката на Мадрид е наистина била успешна. Тя добави, че политиката на испанската столица е добър модел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване