12/01/14 13:48
(http://www.dnevnik.bg/)

Съюзът на съдиите към ВСС: Дайте обяснения за нарушенията


Ще поеме ли Висшият съдебен съвет отговорност и ще даде ли обяснения на магистратската общност и на обществото кой е виновен за нарушенията при разпределението на делото за фалита на КТБ в Софийския градски съд.

Дали останалите дела са разпределени надеждно на случаен принцип,  след като са налице  обезпокоителните данни от случая с делото КТБ.

Ще предприеме ли ВСС незабавни мерки, за да спре съмненията за манипулации на случайния принцип за разпределяне на делата, тъй като след този случай никой гражданин не може да бъде сигурен, че делото му е попаднало при независим съдия със спазване на принципа на случайния подбор, както задължава Законът за съдебната власт.

Това е обобщението на основните проблеми, за които  Съюзът на съдиите в България (ССБ) настоява с писмо до Висшия съдебен съвет да бъдат изяснени.

Скандалът набра скорост, след като се разбра, че протоколът от разпределението на делото КТБ в СГС със софтуерната система LowChoice не се е появил на сървъра на ВСС, което би трябвало да става веднага с операцията на разпределянето.
След като медиите повдигнаха въпроса, определеният първоначално съдия си направи отвод и беше проведен втори избор, но и новият протокол не се появи на сървъра на ВСС веднага. Докладът на софтуерния специалист по проверката, която ВСС възложи,  посочи, че системата LowChoice  дава възможности за манипулации, които не оставят следи.

Въпреки еднозначното заключение на експерта и независимо че преди година при друга проверка заключенията бяха подобни, ВСС и сега, както преди година, не предприе смяна на софтуера, а препоръча подобрения, каквито вече са правени, но не доведоха до гаранции за сигурност на случайния избор на съдиите.

Мнозинството във ВСС  си затвори очите и пред твърденията на ръководството на СГС, че имало срив в интернет и затова не бил качен протоколът на сървъра на ВСС, което не бе потвърдено от интернет доставчика при проверката на случая. Ако е невярно, налице е нарушение на Етичния кодекс от твърдящите го шефове на СГС, за което би трябвало да им се потърси дисциплинарна отговорност от ВСС, а прокуратурата да започне разследване дали не е извършено престъпление, коментираха веднага след заключенията на проверката магистрати.

Пълния текст на писмото на ВСС можете да прочетете в прикачения файл.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване