12/01/14 05:08
(http://www.klassa.bg/)

Ученици от Добрич в радиовръзка с астронавт в космоса

 Два уникални проекта има езиковата гимназия в Добрич - виртуална платформа за обмен на идеи и публикуване на текстове от учениците и осъществена пряка радиовръзка с американския астронавт Грегъри Рейд Уайсмън. За втория се включиха и ученици от математическата гимназия. По време на разговора Уайсмън е бил в Международната космическа станция. Проектът е пръв за България и е разработен от организация, наречена АРИС. Тя е една от основните партньори на НАСА за космическо изследване и включва директен телефонен разговор с астронавт в космоса. За осъществяването на проекта огромна заслуга има Александър Петров. Той е бивш ученик от езикова гимназия, който учи в Холандия космическо инженерство.

 

АРИС е създадена от делегати на известни аматьорски радио организации през 1996 година.

 

Специален сервизен модул за телефонни разговори в космоса

 

одобрен от НАСА и Руската космическа агенция, е изпратен и поставен на Международната космическа станция с цел обучение и обогатяване на знанията на млади любители на астрономията и ентусиасти, а и не само. Точно преди две години Александър Петров представи кандидатурата на езиковата гимназия и заедно с училище от Кувейт спечелиха възможността да зададат по 10 въпроса на американския астронавт Грегъри Рейд Уайсмън.

 

С кратка презентация Славен Стоянов, ученик от 12 клас на езиковата гимназия, представи самата Космическа станция, която се състои от 5 основни модула, 2 газови камери, слънчеви панели, джипиес системи, провизии и устройства за експерименти.

 

Точно 20 мин преди разговора на живо с Грегъри Уайсман беше направена проверка от наземната връзка на НАСА в България и в Кувейт. В училището от Кувейт учат 2100 ученици с преподаватели от Англия и САЩ. Любопитното е, че в това училище учи и едно българско дете, което, заедно с нашия консул, е присъствало на разговора.

 

По време на разговора станцията беше над Тихия океан, на 360 км над Земята

 

движеше се със 17 000 км в час

 

Прави една пълна обиколка на земята за 92 минути. В момента екипажът е от шестима астронавти - трима руснаци и трима американци.

 

Радиовълните от Земята до станцията се движат с 300 000 км в час, обясниха от наземната връзка на НАСА. В продължение точно на 10 минути Грегъри Уайсман отговори на въпросите на децата от Добрич и от Кувейт. Гимназистите от Добрич го питаха гледал ли е световната купа, на което той отговори: „Да, само вечер.” Възможно ли е в случай на пожар да се изтегли кислородът от станцията? - „Точно това правя в момента”, отговори астронавтът.

 

В станцията се правят стотици експерименти

 

които са изумителни, много пъти метеорити минават близо до станцията, дори преди седмица един е ударил прозореца и има пукнатина. Що се отнася до въпроса какво би направил при среща с извънземно, Грегъри отговори така: „Ще се опитам да осъществя контакт”, а на въпроса как контактува със семейството си, мъжът обясни, че връзката със семейството е много важна: „Говорим всяка неделя с видеовръзка.“


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване