12/01/14 00:22
(http://pik.bg)

Файнейншъл таймс: Българите виждат руско участие в протестите срещу добива на шистов газ

Файнейншъл таймс: Българите виждат руско участие в протестите срещу добива на шистов газ

През януари 2012 година бяха нужни едноседмични протести, за да реши премиерът Бойко Борисов да анулира лиценза на американската енергийна компания „Шеврон” за проучване за шистов газ в региона, известен с отглеждането на житни култури. Когато 13 месеца по-късно следващата вълна от протести, предизвикани от силното повишаване на цената за електричеството и горивата, свали дясноцентристкото правителство на Борисов, изглеждаше, че гражданското общество в най-бедната страна в ЕС най-накрая се е формирало, коментира The Financial Times, цитиран от "Фокус".

Въпреки това някои хора в София смятат, че руска ръка е помогнала за подклаждането на протестите. Те говорят за връзки между Кремъл и местни групи, които са набирали демонстранти и са финансирали антишистовата кампания в медиите. Според тях целта е била наказание за проевропейския премиер Борисов заради политиките му, които биха могли да намалят зависимостта на България от руските газови доставки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване