12/03/14 10:04
(http://pik.bg)

Газов експерт: Причините, които Путин изтъкна за спирането на "Южен поток", са неоснователни

Газов експерт: Причините, които Путин изтъкна за спирането на "Южен поток", са неоснователни

"Основната причина за провала на „Южен поток“ е отказът на Русия да се съобразява с българското и европейско законодателство." Това каза газовият експерт Христо Казанджиев, предаде агенция "Фокус".

Според него причините, които руският президент Владимир Путин е изтъкнал за спиране на проекта, са неоснователни. "Понижаването на цената на нефта, недостига на средства в Русия и твърде големите разходи, които са планирани за реализацията на „Южен поток“, са сред реалните причини за отказа от проекта", каза още Казанджиев.

Той допълни, че изискванията, които следва да се спазват, са известни на Русия от много отдавна, но тя е направила всевъзможни опити да не се съобразява с тях.

„Руската страна принуди български политици да предложат срамни изменения на Закона за енергетиката, но тези опити не се увенчаха с успех. Тази арогантност на Русия мина всякакви граници, защото тя поиска законите на Европа да не важат за нея“, категоричен е Христо Казанджиев.

Според него изискванията и правилата трябва да се спазват и Русия не може да очаква от Европа специално или по-различно отношение.

„България трябва да приеме с облекчение новината за спирането на „Южен поток“, защото няма да бъдат изразходвани огромни публични средства за проект, от който страната ни няма да има никаква икономическа изгода“, коментира още експертът.

Според него твърденията, че България ще понесе много големи загуби са инсинуации, поради факта, че към момента тези загуби няма как да бъдат изчислени. Казанджиев допълни, че не вижда основания България да бъде компенсирана от ЕС заради проваления проект, защото вината е изцяло на Русия и би следвало тя да обезщети партньорите в проекта.

Според него няма правно основание да се иска от ЕК да компенсира България, такава компенсация може да се търси от Русия. Българските политици би трябвало да замълчат интелигентно, да излязат от проекта с достойнство, без да търсят вината в Европа, каза още Христо Казанджиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване