12/03/14 20:13
(http://pik.bg)

Изненада! Брюксел прехвърли топката: Не сме страна по проекта "Южен поток", всичко зависи от България и другите държави, замесени в него

Изненада! Брюксел прехвърли топката: Не сме страна по проекта "Южен поток", всичко зависи от България и другите държави, замесени в него

Европейската комисия (ЕК) обяви, че не е страна по проекта „Южен поток”, а само участва в диалога с държавите членки, които са подписали с „Газпром” междуправителственото споразумение за строежа на газпровода. Това обяви в сряда пред журналисти в Брюксел говорителят по въпросите на енергетиката и климатичните промени в ЕК Анна-Кайсе Иптконен, предаде Би Ти Ви.

Изявлението е шокиращо, като се има предвид изказвания на представители на българската власт, според които едва ли не всичко по проекта и бъдещето му зависи именно от Брюксел.

В Комисията все още няма постъпила официална информация за прекратяването на проекта. До момента има само изявление на руския президент Владимир Путин, каза още Иптконен в отговор на въпроса дали ще бъде прекратена стартираната през лятото наказателна процедура срещу България. Тя беше открита с аргумент, че тръбата се строи в нарушение на третия енергиен либерализационен пакет, задължаващ собственика на съоръжението да отстъпи част от капацитета на „Южен поток и на други (трета страна) компании доставчици на природен газ. Тогава Брюксел постави под съмнение и прозрачността на конкурсите за избор на фирмите изпълнители на газопровода през българския участък.

На 8 декемрви заместник-председателят на ЕК и енергиен комисар Марош Шевчович ще се срещне с енергийните министри на държавите, които участват в проекта и са подписали междуправителственото споразумение с „Газпром”. Срещата е планирана много преди изявлението на Владимир Путин и няма характер на извънредно събиране, обясниха днес от Комисията. На нея все пак е твърде вероятно министрите и еврокомисарят да обсъдят и този въпрос.

Очаква се темата за „Южен поток” да бъде обсъдена в четвъртък в Брюксел и на срещата на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване