12/03/14 16:50
(http://pik.bg)

Лекарският съюз предвижда 150 млн. лева дефицит в НЗОК

Лекарският съюз предвижда 150 млн. лева дефицит в НЗОК

Дефицит от 100 - 150 млн. лева в бюджета на Националната здравноосигурителна каса предвиди в края на 2015 година председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов, предаде БГНЕС.

Продължава порочната практика България да е най-некоректният осигурител, обяви Цветан Райчинов по време на съвместното заседание на здравната, социалната и бюджетната комисия към парламента, които обсъждат бюджета за 2015 година. Той подчерта, че спрямо касовата основа за 2014 година бюджетът на НЗОК е намален с 80 млн. лева.

Райчинов предвиди дефицит от 100 - 150 млн. лева в НЗОК в края на годината и предупреди, че досега БЛС никога не греши в прогнозите си. Д-р Райчинов обяви, че рамков договор към момента е малко вероятен и заради това от БЛС предлагат компромисна мярка - да се намали резервът на НЗОК с 5-8%, а с 10-15 млн. лева да се завишат дейностите за първична помощ, както и в медико-диагностичните дейности.

"Бюджетът заложен за дентална дейност за 2015 година с нищо не различава от бюджета за 2014 и казвам това за съжаление. БЗС показа своята коректност и отговорност и не допусна изкривявания, но това не води до нищо добро за пациентите", каза председателят на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов по време на заседанието.

Пакетът за възрастни ще остане такъв, какъвто е бил през 2000 година, а за децата ще бъде същия като през 2003 година, каза Миланов. От здравната система ще бъдат изключени около 3 млн. граждани, които не могат да се възползват от пакета, обяви той и цитира проучване, че гражданите около 60 години имат минимум 17 извадени зъби. Получава се така, че месечно се дават 1,37 стотинки на гражданин на България. Отнесено към стандарта на живот, това е меко казано недостатъчно, добави той.

Ситуацията е трудна, но ние винаги си даваме тази сметка, каза Миланов и попита кога ще се направи малката крачка в денталната медицина, която да мотивира пациентите да заплащат своите вноски и да се отнасят адекватно към денталното си състояние. "Дори минималното доплащане вече е пречка за посещението на пациентите", предупреди Миланов.

Той обяви, че трябва да се разбере, че 1 лев инвестиран в профилактика спестява 20 лева от лечение, но за съжаление днес профилактиката отсъства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване