12/03/14 17:13
(http://pik.bg)

Министър Танева: До края на годината ще са наредени националните доплащания на глава животно от ДФ "Земеделие"

Министър Танева: До края на годината ще са наредени националните доплащания на глава животно от ДФ "Земеделие"

Промяната в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) цели предимство за животновъдите, за да ползват пасищата и мерите. Това каза по време на общото събрание и годишна конференция на общините министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде агенция "Фокус".

„Този текст на Закона, който е сега няма да остане. Това право за мери и пасищата, които са общински площи, се реализира от общината. Процедурата е малко сложна, но тя трябва да бъде проведена така, че общините да разпределят този фонд - за общинския поземлен фонд и съответно държавата за фонда, който е държавна собственост. Предимството ще се реализира на глава животно, като първият етап ще е разпределение по норма, която е максимална”, обясни министър Танева и допълни, че вторият етап ще е процедура между самите животновъди.

По думите й, третият етап ще е свободна процедура, която няма да има интерес само за една година, тъй като от следващата, в критериите за допустимост за получаване на субсидия за пасища и мери ще бъде включено притежаването на животни по съответната норма. „Основната идея на тази политика е ползването на пасищата и мерите, от съответния общински или държавен поземлен фонд, да бъде един инструмент за подкрепа на сектора, който тази година претърпя най-големите си загуби”, допълни тя. 

„Предполагам, че до края на годината ще са наредени националните доплащания на глава животно от ДФ „Земеделие”,каза още министър Танева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване