12/04/14 12:51
(http://pik.bg)

"Атака" дава кмета на Добрич на главния прокурор (документи)

"Атака" дава кмета на Добрич на главния прокурор (документи)

Народният представител от "АТАКА" Калина Балабанова подаде сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров относно съмнения за конфликт на интереси и причинена щета за Община гр. Добрич чрез продажбата на тролейбусна контактна мрежа.

Според Балабанова кметът на гр. Добрич Детелина Николова Николова не спазва изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа град Добрич. Оценката е възложена на фирма „Ел“ ЕООД град Русе, която според националистката не притежава такъв лиценз.

В сигнала Балабанова оспорва направената оценка и изказва съмнение за личният интерес на фирмата, като дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. Друго нарушение от страна на Детелина Николова според АТАКА е взимането на еднолично решение без санкция на Общински съвет град Добрич за сваляне на началната тръжна цена с 20% при насрочването на втория търг. „Кое налага намаляването на цената с 20%, а не с 10% или с 5% не става ясно от тръжната документация.", пита Балабанова. С това решение Детелина Николова не спазва изискванията за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин. Като следващо нарушение по ЗОС народният представител от АТАКА изтъква заповедта, с която Кметът на Добрич позволява на фирмата, спечелила търга да плати на две вноски и извършва нарушение като предава владението на тролейбусната контактна мрежа без да е заплатена цялата сума и не предприема действия по обезпечаване на втората вноска.

„Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси или по-точно обстоятелството, че изготвилия предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактна тролейбусна мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице- собственикът на Ел ООД град Русе Стефан Спасов Стефанов." Въз основа на гореописаните нарушения Балабанова сезира Главния Прокурор Сотир Цацаров да извърши проверка, дали Кметът на Добрич е извършила престъпления по служба според НК, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.

Ето и оргиналния текст на внесения сигнал:

ДО

                                                        Г- Н СОТИР ЦАЦАРОВ

                                                        ГЛАВЕН ПРОКУРОР  НА

                                                        РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ВЕНЦИСЛАВ ГЕОРГИЕВ

ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ ЗА

ДЪРЖАВНА ФИНАНСОВА ИНСПЕКЦИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-ЖА ЛИДИЯ РУМЕНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНА ПАЛАТА НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

КОМИСИЯТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ

НА ИНТЕРЕСИ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ

ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,

 КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И

ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

КЪМ НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

СИГНАЛ

от Калина Петрова Балабанова,

народен представител от ПГ на ПП АТАКА,

зам.-председател на КБККИПЕ към

Народно Събрание на Република България

 

           ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,                                    

 

Като народен представител бях информирана за извършени нарушения при продажбата на тролейбусната контактна мрежа чрез проведен търг в град Добрич.

 На 26.08.2014г. мнозинството на Общински съвет град Добрич взима решение за продажба на контактна тролейбусна мрежа чрез публичен търг с тайно наддаване и одобрява предложената начална тръжна цена 1 200 000 лева.

Кметът на град Добрич г-жа Детелина Николова не спазва изискването по чл. 22 ал.3 и чл.41 ал.2 от Закона за общинската собственост (ЗОС) и чл.37 ал.2 и чл.39 ал.1 от  Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество (НРПУРОИ) за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа град Добрич. Оценката е възложена на фирма Ел ЕООД град Русе, която не притежава такъв лиценз, а след изготвянето и се оказва, че очакваните приходи след реализацията на металите от контактната мрежа възлизат на 1 440 000 лв., а приблизителните разходи по демонтажа - 240 000 лв. (Приложение 1) Личният интерес на фирмата ясно личи от многократно завишените стойности по някои дейности по демонтажа. Например, направа на изкоп за изваждане на меден проводник, който въобще не е нужен поради наличието на шахти, но въпреки това е оценен от Ел ЕООД на стойност 95 832лв. и извозване на материали на територията на град Добрич до пункт на територията на гр. Добрич, разход оценен на стойност 45 000лв. (Приложение 1)

След решението  на Общински съвет град Добрич от 26.08.2014г. (Приложение 2) за продажба на тролейбусната контактна мрежа, Кметът на град Добрич г-жа Детелина Николова насрочва търг, на който няма участници. Със заповед № 1042/13.10.2014г. Кметът на град Добрич насрочва втори търг и без санкция на Общински съвет град Добрич взима еднолично решение за сваляне на началната тръжна цена с 20%. (Приложение 3).  Според чл. 79 ал.4 от НРПУРОИ Кметът има право да намали първоначалната цена до 30 на сто еднократно. Кое обаче налага намаляването на цената с 20%, а не с 10% или с 5% не става ясно от тръжната документация. С тази заповед г-жа Николова не спазва изискванията по чл. 8 ал.1 и ал.2 и чл. 11 ал.1 от ЗОС и чл.3 ал.1 от НРПУРОИ за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин.

На втория търг вече се появява участник  - фирмата БАЛМЕТ ООД град Русе, която наддава и печели търга с 1лв. над намалената с 20% начална тръжна цена. Със следваща заповед № 1130/30.10.2014г. г-жа Детелина Николова позволява на фирмата, спечелила търга да плати на две вноски, извършвайки нарушение като предава владението на тролейбусната контактна мрежа без да е заплатена цялата сума и като не предприема действия по обезпечаване на втората вноска. С тази заповед г-жа Николова отново не спазва изискванията по чл. 8 ал.1 и ал.2 и чл. 11 ал.1 от ЗОС и чл.3 ал.1 от НРПУРОИ за управлението на общинската собственост с грижата на добър стопанин. (Приложение 4)

Случайно или не, кметът на град Добрич не взима под внимание отявлен конфликт на интереси или по-точно обстоятелството, че изготвилия предварителната пазарна оценка, подписалият като пълномощник договор за покупко-продажба на контактна тролейбусна мрежа и извършителят на ликвидационните действия е едно и също лице- собственикът на Ел ООД град Русе Стефан Спасов Стефанов. (Приложение 1, Приложение 5, Приложение 6)

Гореизложеното дава основание да се предполага конфликт на интереси, корупция и съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, които ощетяват общината, а отговорност за това носи Кметът на град Добрич.

Според Раздел II – Престъпления по служба от Наказателния кодекс:

Чл. 282. (1) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

Чл. 283. Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години

Чл. 283а. Ако престъпленията по чл. 282 и 283 са свързани с приватизацията, продажбата, даването под наем или аренда, както и внасянето в търговски дружества на държавна, общинска и кооперативна собственост, както и на собственост на юридически лица, наказанието е:

1. по чл. 282 - лишаване от свобода от три до десет години, глоба от три до пет хиляди лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 ;

2. по чл. 283 - лишаване от свобода от една до три години, глоба от хиляда до три хиляди лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7 .

Чл. 285. Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление.

С оглед на изложеното, Ви моля, да възложите  проверка дали с действията си Кметът на град Добрич г-жа Детелина Николова е извършила престъпления според Наказателния кодекс и съответно, ако бъдат констатирани такива, да бъде подведена под наказателна отговорност.

гр. София, 04.12.2014 г.

 С уважение, Калина Балабанова

 

Приложения                                                                                   

v Приложение 1

Пазарна оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа на град Добрич от ЕЛ ЕООД град Русе

v Приложение 2

Дневен ред на заседанието на Общински съвет град Добрич от 26.08.2014г.

v Приложение 3

Заповед № 1042/13.10.2014г., Община град Добрич

v Приложение 4

Заповед № 1130/30.10.2014г., Община град Добрич

v Приложение 5

Договор за покупко-продажба на контактната тролейбусна мрежа

 

v Приложение 6

Фирмени досиета на Ел ЕООД град Русе и БАЛМЕТ ООД град Русе

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване