12/04/14 16:32
(http://pik.bg)

Ген. Михов: Таксата за членството ни в НАТО и разходите по мисии зад граница да бъдат изведени като отделно перо

Ген. Михов: Таксата за членството ни в НАТО и разходите по мисии зад граница да бъдат изведени като отделно перо

Имаме сериозни резерви по отношение на предложения бюджет за отбрана за 2015 г. Той за пореден път потвърждава наблюдението, че страната ни от години трудно намира баланс между ангажиментите си като член на НАТО и нивото на модернизация, което е постигнала Българската армия.

Това заяви по време на пресконференция председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. По думите му към момента от сериозно недофинансиране (около 300 милиона лева) страдат и проектите за преструктуриране на войската ни, заложени в Бялата книга. Преките последствия от това са, че България не може да покрие ангажиментите си, поети към партньорите си от Алианса.

Наблюдават се и симптоми на отказ от национална отбрана за сметка на колективната защита, която смятаме, че ни се предоставя от НАТО, посочи той. Всъщност, от години цялостната реформа в Българската армия е под угроза. Секторът започва да страда и от отлив на кадри. Има недостиг от около 2000 войници и сержанти и близо 700 офицери. Ситуацията се усложнява допълнително и от неяснотите около пенсионната реформа, които създават настроения сред офицерския състав за напускане на армията.

Във връзка с гореизложените проблеми, свързани с недофинансирането на дейностите в БА ген. Михо Михов заяви, че от името на ПГ на АБВ ще внесе предложение за промяна в структурата на бюджета за отбрана. То предвижда от него да бъдат извадени таксата, която страната ни плаща за членството си в НАТО, както и разходите, които водят след себе си участията на български военнослужещи в мисии в чужбина.

Това са задачи, свързани с общодържавната ни и външна политика и следва да бъдат отделно перо в бюджета, поясни ген. Михов. Според него със средствата от тези раходи може да бъде покрито недофинансирането в размер на близо 66 милиона лева в бюджета ни за отбрана за догодина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване