12/04/14 17:05
(http://pik.bg)

Обстановката в община Любимец е критична, нивото на р. Марица се повиши с 4,5 метра

Обстановката в община Любимец е критична, нивото на р. Марица се повиши с 4,5 метра

Вследствие на проливните и продължителни валежи от последното денонощие, обстановката в община Любимец бе усложнена  и на границата на критичното. Най-рязко бе повишено нивото на р. Белишка и водите идващи от този регион, информират от общината.  

В полунощ, около 1 ч. е прелял енергогасителя, намиращ се в началото на града от посока с. Белица. Вследствие на голямото количество вода, ул. Ивайловградска бе залята, а мазетата и гаражите на двата жилищни блока бяха пълни с приблизително метър вода. С помощта на службата по Пожарна и аварийна безопасност помещенията са отводнени.

В ранните часове на деня доста вода имаше и по улиците: „Ст. Караджа", „Витоша", „Ал. Стамболийски", „Бяло море" и „Тракия", в частта на ромската махала. Водата по улиците се е оттекла, но проблемът в ромската махала остава.  В село Белица проводимостта под два от мостовете на реката бе силно намаляла от натрупани наноси и растителност, в следствие на което водата излезе от коритото си. Общината своевременно реагира и осигури необходимата техника за отстраняване на проблема.

Река Марица също повиши нивото си и стигна до 4.5 м. Залети са две къщи на ул. „Невен" в района на моста, оранжерийни насаждения приблизително 40 дка и земеделски земи. По пътя Любимец - Свиленград е отнесен банкета в района на бивше поделение „Фазан" и водата там също заля земеделски имоти.

Кладенците за водоподаване на питейна вода в общината също са наводнени, а постоянното захранване на населените места е прекратено. За момента се ползва вода от резервоарите, но тя е с ограничен лимит. Наличното количество в резервоарите ще стигне максимум за едно денонощие, а в случай, че валежите продължат, ще се наложи окончателно спиране на водата във всички населени места до отводняването и почистването на кладенците.

 Количеството паднали валежи от последното денонощие са около 70 л. кв. м. средно за общината.

На този етап няма затворени пътища, откъснати населени места и опасност за населението. Обстановката се следи непрекъснато и при евентуална опасност има възможност за бърза реакция от службите и отговорните институции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване