12/06/14 11:28
(http://pik.bg)

Менда Стоянова: Мисията на бюджет 2015 е да спре стремглавото спускане на държавата надолу

Менда Стоянова: Мисията на бюджет 2015 е да спре стремглавото спускане на държавата надолу

Проектобюджет 2015 е бюджет на възможното. Това каза в предаването „Метроном” на радио "Фокус"-Пловдив Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси. Всички знаем в каква ситуация се намира страната в момента от финансова гледна точка, каза Стоянова. Знаем каква корекция на бюджет 2014 беше направена като бюджетния дефицит до края на годината ще достигне 3 милиарда лева, добави Стоянова. По думите ѝ, всичко това се финансира с допълнителен дълг. Затова мисията на Бюджет 2015 е да спре стремглавото спускане на държавата надолу към спиралата на финансовите дефицити, смята депутатът. Според Менда Стоянова, това е много трудна задача, тъй като икономическата обстановка не е добра в страната, тя не е добра и в Европа.

През последните шест месеца ЕК рязко е понижила очакванията си за растеж на европейската икономика, респективно и на България. Ето защо от растеж на икономиката за 2015 година не можем да очакваме допълнителни приходи, каза Стоянова. По тази причина те са планирани изключително консервативно в проектобюджета за 2015 година. Ръстът на приходите, в размер около 600 милиона лева в консулидираната фискална програма е заложен преди всичко за подобрена събираемост, подобрена работа на приходните агенции и ограничаване на сивия сектор, добави Менда Стоянова. Длъжни сме да бъдем реалисти, каза още тя. По думите и, не можем да допуснем през 2015 година бюджета отново да не бъде изпълнен и да бъде променян в средата, или в края на годината. Това означава, че трябва да има намаление на разходите. Пак по думите на Стоянова, през 2014 година разходите са се простирали извън чергата на приходите и на възможностите на държавата. Нормално е да има недоволно при ограничаване на разходи и то постигнати нива на разходи, смята Стоянова.

Ще има недоволство във всички сфери, защото една от основните мерки е 10% намаление на средствата за работна заплата на абсолютно цялата държавна администрация – министерства, ведомства, включително общини, извън делегираните дейности, на училища и здравеопазване. И това означава, че всеки един стопански и държавен ръководител трябва да направи своя анализ и да направи своята административна реформа, която може да включва съкращения, преструктурирания и това на никого не е приятно, затова реагират всички, каза още Менда Стоянова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване