12/06/14 15:18
(http://pik.bg)

Празнична украса ще радва децата в болници

Празнична украса ще радва децата в болници

Инициативата "Приказки без край" е за подобряване на болничния престой на децата. В нея деца приготвят украса за други деца, които прекарват празниците в болница. Това заяви за БГНЕС Йорданка Димитрова, един от организаторите на инициативата "Приказки без край".

Всяка година стотици деца изкарват празниците в болнична среда. Именно от там се е породила идеята за арт работилници, където всеки желаещ малчуган може да изработи празнична украса, предвидена да радва болни деца. Украсата, която децата ще изработят днес и другата седмица, ще бъде разпределена в 14 болници в София, Варна, Русе, Плевен и в Пловдив.

Арт работилниците са провеждат в Националния дворец на децата. Инициативата стартира днес и децата ще могат да зарадват свои връстници с изработка на играчки до 14.00 часа. През цялата следваща седмица в инициативата може да се вземе участие от 14.00 до 18.00 часа. В "Приказки без край" участват и аниматори, които посещават 14-те клиники един или 2 пъти месечно, като играят с децата, рисуват, четат им книжки, разказват им приказки и оцветят.

Доказано е в световната практика, че това намалява болничния стрес и води до по-бързото излекуване на децата. Също така по този начин те са по-податливи на манипулации, терапия и лечение. Осигурява се и спокойствие за родителите им, обясни Димитрова.

Майка, дошла с 4-годишната си дъщеричка Мишел, за да изработят заедно играчки за болни дечица, разказа, че е научила за "Приказки без край" от телевизията и е решила, че е една добра причина да дойдат, за да помогнат на болни деца за коледната обстановка и настроение в болниците. Според нея е важно децата, които прекарват празниците в болница, да почувстват коледната атмосфера и да се почувстват добре. Когато едно дете е весело, доволно и щастливо, то забравя за здравословните проблеми, които има. Както искам моето дете да бъде здраво, така искам и всички дечица по Земята да са здрави, каза още тя.

"Приказки без край" стартира през ноември 2012 г. На днешния й старт дойдоха много деца, готови да изработват красиви играчки и коледна украса. Залата на Националния дворец на децата се изпълни със засмени детски личица, балони, танци, песни и веселби.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване