12/08/14 23:06
(http://e-vestnik.bg/)

Кралско посещение изведе на световната сцена първата дама на Ню Йорк

Асошиейтед прес

Очите на целия свят ще бъдат вперени в херцогинята на Кембридж по време на първата й визита в Ню Йорк, където тя ще посети център за деца със забавено развитие в Харлем тази седмица.

А за голяма част от тази глобална публика това ще е и моментът, в който ще се запознаят с придружителката на херцогинята: Шърлейн Маккрей, най-властната и предизвикваща разногласия първа дама на Ню Йорк от поколения насам.

Кметът Бил де Блазио многократно е заявявал, че жена му е най-близката му съветничка, която му влияе по въпросите на политиката и назначаването на кадри и която “е човекът, заедно с когото съм изградил всичко, което съм постигнал”.

“Можете да кажете, че съм съвестта на Бил, негова довереничка или съветничка - но никоя от тези думи не е напълно точна”, заяви Маккрей в интервю пред Асошиейтед прес. “Ние сме партньори в работата и в любовта. Има само един кмет, но когато той има нужда от помощ, аз съм там, за да му помогна, както и обратното.”

Тя управлява Фондацията на кмета, която събира частни дарения за кметската програма и споделя възгледите си на уебсайт, изграден по подобие на вестникарската колона на Елинор Рузвелт “Моят ден”. Тя беше една от водещите фигури в разширяването на програмите за предучилищно обучение, което тя определя като “най-голямото постижение” на администрацията.

Маккрей, която е чернокожа, е любима фигура в цветнокожите общности в Ню Йорк. На неотдавнашно предизборно посещение във фризьорски салон в Бруклин сенатор Кърстин Джилибранд, изглежда, остана практически неразпозната, докато първата дама беше приветствана като рок звезда.

“Тя не се държи като кралска особа, държи се като обикновен човек”, казва Кристина Гриър, професор по политически науки в Университета на Фордам. “Много нюйоркчани си казват, “ако някой политик наистина ме разбира, това е тя”.

Ролята на Маккрей беше обект на известни дебати. Тя и двете деца на двойката играеха голяма роля в предизборната кампания на Де Блазио за кмет, а съпругът й не обезкуражаваше сравненията с лозунги като “Гласувайте за един, получете двама”, каквито звучаха по адрес на Бил и Хилари Клинтън.

Но проучване на университета Куинипиак миналия месец показа, че нюйоркчани не са толкова сигурни. 34 на сто от анкетираните казаха, че съпругата на кмета не трябва да участва изобщо в изработването на политиката, а 37 на сто бяха на мнение, че тя трябва да има минимална роля.

Представители на администрацията заявяват, че ролята на Маккрей е недоразбрана. Те намекнаха, че тя не участва често в политическите срещи по същество, а по-скоро помага в определянето на общите приоритети и либералния дух. Кметът често иска съвета й, независимо дали по телефона или у дома.

В момента Маккрей се е концентрирала в инициативи за опазване на психичното здраве. Кратката й среща днес с Кейт Мидълтън е в клиника за психично здраве, обслужваща бедни деца. Администрацията лансира отскоро програма за 130 милиона, за да отклони страдащите от психични заболявания от системата на наказателното правосъдие.

За Маккрей това е личен проблем. Миналата Коледа дъщеря им Киара разкри подробности за своята депресия и злоупотребата си със забранени вещества.

“Не познавам никой, който да не е бил засегнат от този проблем лично или непряко, чрез член на семейството, приятел, колега или съсед”, заяви Маккрей в интервюто. “И въпреки това обществото все още смята психичните заболявания за рядка и шокираща тайна. В резултат прекалено много от съседите ни страдат мълчаливо.”

Популярността на Маккрей предизвика някои критици, особено в таблоидите в града. Разкритието й, че първоначално е имала проблеми като млада майка, доведе до гръмкото заглавие във в. “Ню Йорк пост” “Аз бях лоша майка!”, което накара Де Блазио да поиска извинение от изданието.

Друга челна страница на в. ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване