12/08/14 22:28
(http://www.klassa.bg/)

Нещастието – кодирано в ДНК

 Генетично сме обременени да бъдем щастливи или нещастни в любовта, откриха китайски учени от Пекинския университет, анализирайки гените на 600 студенти. Оказва се, че действително някои хора имат късмет в любовта, а други – просто са обречени да бъдат самотни и то заради подредбата на ДНК веригата им.

 

Ключът към нещастието се крие в т. нар.

 

генетичен тип G

 

при който мъжете и жените е вероятно с цели 20% да останат сами през живота си и никога да не намерят своята половинка. Причината е, че хората с този G тип ген имат по-ниски нива на серотонин. Както е известно, това е хормонът на щастието. Колкото повече серотонин произвежда тялото, толкова по-радостни, с положителна нагласа и еуфорични са хората. Хормонът играе важна роля за психологическата стабилност, влияе върху начина ни на хранене, върху денонощния ритъм на тялото, върху желанието за секс и контролира чувството ни за болка. Недостигът на серотонин може да доведе до нарушения в съня и до депресия. Освен всичко без хормона на щастието носителите на ген от G тип трудно създават здрави връзки с други хора.

 

Изследователите открили още, че хората със специфичния ген е по-вероятно да са свръхчувствителни и да страдат от психично разстройство като

 

тежка депресия

 

показва изследването. Песимизмът и свръхчувствителността вредят на качеството и стабилността на всяка връзка, но те също така намаляват привлекателността на човека в очите на другите, отбелязват учените.

 

Междувременно британските учени от лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж успяха за първи път в човешката история да получат изкуствени ензими от синтетичен генетичен материал. Пробивът може да доведе до нови начини за разработване на лекарства и медицински терапии за нелечими болести като рак и ебола, както и да даде информация за произхода на живота и дори за това дали е възможно той да съществува на други планети. Това е най-новото постижение в областта на синтетичната биология, която се опитва да създава нови синтетични молекули и дори нови форми на живот, способни да извършват важни  медицински и индустриални функции - от производството на лекарства до пречистване на замърсени земи.

 

Синтетичните ензими могат да накъсват и събират отрязъци от изкуствен генетичен материал, наречен ХНК, какъвто не съществува в природата. Той може

 

да съхранява и репликира  

 

генетичната информация като естествените му еквиваленти ДНК и РНК. Самите ензими също са от нишки ХНК. Тези ензимни свойства на изкуствения генетичен материал имитират естествените ензими от РНК в много организми, включително и в хората.

 

Свързването на генетичен материал е една от първите стъпки за създаване на репликирана биологическа система. Технологията може да бъде развита за производство на лекарства, които да блокират например раковите гени.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване