12/08/14 01:50
(http://e-vestnik.bg/)

Резерватът Северозапад 3. - Боровица и Фалковица, скрити край Белоградчишките скали

Продължение (виж Резерватът Северозапад 2. - Верблюди шетат из Радичковата Калиманица, Боровци, Гаганица, Рашовица…)

Боров камък и гробището на с. Боровица. Снимка: Веселина Димитрова

Село Боровица, недалеч от Белоградчик, е скътано в подножието на Белоградчишките скали. Те са пръснати на десетина километра от Белоградчик на Изток. И край Боровица са едни от най-красивите. Всъщност, селото някога е било в самите скали. Да, без преувеличение, горе в една падина между тях. Така било скрито от набези, нашествия, И в началото на века местните започнали да си местят къщите долу, край пътя. Постепенно цялото село се преместило, а горе останала само църквата и гробищата. И някогашното килийно училище.

Вечерта, когато пристигнахме, успяхме да видим само табелата с името Боровица, осветена от фаровете.
В малка вила, построена за селски туризъм, ни посрещна Краси, пенсиониран военен, развил бизнес тук, и неговата помощничка. Краси не е местен, от Видин е, но разказа как преди години минавайки оттук буквално се влюбва в природата, и магнетизма на мястото. Започва да мисли варианти да заживее тук, и когато го пенсионират като военен на 54 години, той взима полагащите му се заплати, взима и кредит от банка и решава да се изяви като предприемач. Построява цех за пилешко месо. “Направих го по всички европейски нормативи, а няма кого да наемеш на работа. Имаше циганки работнички, които не бяха виждали такива тоалетни…”

Къща в с. Боровица. Снимка: Веселина Димитрова

Зареждал ресторанти основно в София, отворил фирмени магазини във Видин, Враца, Велико Търново, където продавал продукцията си. „Изключително трудно е в толкова отдалечен и обезлюден район да се разива каквото и да е било производство. Налагаше се да караме работници от околността всеки божи ден“, споделя с тегоба той. Предприятието не работи вече от няколко години. “Когато Бойко стана премиер, постепенно ресторантите в София, които купуваха продукцията, затвориха или се отказаха. Кой как ги е рекетирал, не знам. Предприятието просто фалира, не можех да изплащам кредитите на банката.” Сега затворения цех го купил друг предприемач, да се пробва на свой ред.

И в Боровица, както в селата от Северозапада, които обиколихме,

средната възраст на жителите е над 70 години,

останали са 50-ина жители. А селото е с богата история и с тази природа наоколо може да се превърне в курорт. Разположено е до река Лом, покрай пътя за Белоградчик. Докато е разкопавал терена за къщата, Краси открил останки от римско време – земеделски сечива и няколко плочи с древноримски надписи. Наредил ги на същото място в двора. Казва, че не е случайно. На няколко километра от селото е бил разположен военен римски лагер – Фалкон – днес там се намира махала Фалковец, за която ще стане дума по-надолу.

Пейзаж край с. Боровица. Снимка: Веселина Димитрова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване