12/08/14 05:03
(http://www.klassa.bg/)

Скъпият долар – първа стъпка към глобалното възстановяване

 Американският долар е в подем. Само през последните четири месеца той се е повишил с повече от 7% в сравнение с кошницата от повече от дузина световни валути, както и с още повече спрямо еврото и японската йена, пише в свой анализ за Project Syndicate Мохамед Ел Ериан, консултант на голяма застрахователна компания, цитиран от investor.bg.

 

Този подем, в резултат на истински икономически прогрес и разнопосочни монетарни политики, може да допринесе за ребалансирането, което отдавна се изплъзва на световната икономика. Но такъв резултат далеч не е гарантиран, особено като се имат предвид рисковете от финансова нестабилност.

 

Два основни фактора в момента работят в полза на долара, особено в сравнение с еврото и йената. Първо, Съединените щати устойчиво се представят по-добре от Европа и Япония по отношение на икономическия растеж и динамизъм. И най-вероятно ще продължат да правят това благодарение не само на икономическата си гъвкавост и предприемаческа енергия, но и на по-решителните си действия от самото начало на световната финансова криза.

 

На второ място, след период на изравняване паричните политики на тези три големи и системно важни икономики се разминават, поради което световната икономика вече не се движи на различни скорости, а на различни писти. Всъщност, докато Федерални-ят резерв на САЩ прекрати своите масирани покупки на ценни книжа, известни като “количествени улеснения” (QE – Quantitative Easing) през октомври, то Японската централна банка (ЯЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро обявиха разширяването на своите програми за монетарни стимули. Президентът на ЕЦБ Марио Драги сигнализира готовност да разшири баланса на Централната банка с колосалните 1 трлн. евро.

 

След като по-високите пазарни лихвени проценти в САЩ привличат допълнителен приток на капитали и тласкат долара още по-високо, поскъпването на американската валута, изглежда, е точно това, което “лекарят предписа”, когато става въпрос за катализиране на дългоочакваното глобалното ребалансиране - такова, което насърчава по-силен растеж и намалява дефлационните рискове в Европа и Япония. По-конкретно - поради поскъпването на долара се подобрява конкурентоспособността на европейските и японските компании в САЩ и на други пазари, като същевременно се смекчава част от структурния дефлационен натиск в изоставащите икономики чрез поскъпването на вноса.

 

Но ползите от подема на долара далеч не са гарантирани както поради икономически, така и заради финансови причини, предупреждава анализаторът. Въпреки че икономиката на САЩ е по-устойчива и пъргава от другите развити стопанства, тя все още не е достатъчно силна, за да може да се приспособи плавно към значителна промяна на външното търсене от други страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване