12/10/14 19:57
(http://pik.bg)

ВСС към Радан Кънев: Ако подадем оставка, блокираме съдебната система

ВСС към Радан Кънев: Ако подадем оставка, блокираме съдебната система

Висшият съдебен съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд до 17.12.2014г. включително, с оглед изтичащия днес срок за подаване на документи от кандидатите за председател на ВКС по раздел I т. 7 от Правилата за избор на административни ръководители, председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор и предвид претърпения инцидент от един от кандидатите в процедурата – Лозан Панов, който е хоспитализиран на 9 декември за лечение в медицинско заведение с диагноза комоцио - commotio cerebri.ВСС отговаря и на призива на Радан Кънев да подаде колективна оставка, като заявяват следното:

Предсрочното прекратяване на конституционно установения петгодишен мандат на Висшия съдебен съвет не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана три пъти (от шест възможни) - винаги след промяна на мнозинството в Народното събрание - и е била критикувана от Европейската комисия.
Незабавната оставка означава например:

1. Замразяване на целия кадрови процес в съдебната система – конкурси за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи;

2. Препятстване на бюджетното финансиране;

3. Блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процеса за атестиране, вкл. за статут на несменяемост; повишаване на контрола за спазване на високите етични стандарти;

4. Спиране на висящите дисциплинарни производства;

5. Проваляне на изпълняваните по ОПАК проекти, включително на проекта за електронно правосъдие, който предвижда разработване на централизирано разпределение на съдебните дела по случаен принцип и електронен избор на осмия състав на ВСС по системата един магистрат – един глас – „обещана” от години и на обществеността и на европейските ни партньори.
Очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности, без да реши нито един реален и общественозначим проблем.

По повод публикация в Правен свят от 09.12.2014 г. - „Икономисани 4.5 млн. лв. за съдебната власт отиват в затворите и правна помощ”, Висшият съдебен съвет поиска от Министерството на правосъдието предоставяне на информация на ВСС за размера на усвоените и неусвоени средства по програма „Инвестиции на органите на съдебната власт” за 2015г., както и за причините довели до неусвояването на средства в размер на 4.5 млн. лева и защо тези средства не са пренасочени и усвоени за решаване на проблеми, свързани с извършването на основни ремонти и/или придобиване на сгради за други органи на съдебната власт.

Висшият съдебен съвет одобри проект на Споразумение за взаимодействие между Комисията за предотвратяване и установяване на конфликти на интереси (КПУКИ) и Висшия съдебен съвет, като упълномощи г-жа Соня Найденова – представляващ ВСС, да подпише същото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване