12/12/14 07:18
(http://e-vestnik.bg/)

Докладът за мъченията е пореден удар срещу международната репутация на САЩ

Родена от ужаса на атентатите на 11 септември, тайната програма за задържания и разпити на ЦРУ имаше за цел да направи САЩ по-безопасно място.

Но разкриването на изключителната бруталност на програмата вероятно ще повиши опасността за американците в чужбина и ще постави под допълнително напрежение външнополитическите решения на САЩ.

Направеното от Сенатската комисия по разузнаването унищожително описание на програмата за разпити накара съюзниците да се дистанцират и подтикна противниците да започнат да надават викове за лицемерие. В посолствата на САЩ дипломатите се подготвят за протести, потенциално съпроводени с насилие, а американските войски по цял свят са във висока степен на тревога.

“Това очевидно е много лошо за моралната позиция на САЩ по света”, заяви Джейкъб Паракилас, анализатор на външната политика към лондонския център за анализи “Чатъм хаус”. “Можете да очаквате това да бъде използвано много в “Раша тудей”, иранската “Прес Ти Ви” и други медии, които са в ръцете на противници на Америка”.

Дори преди официалното публикуване на доклада китайските държавни медии със задоволство сочеха разкритията като знак за загубеното доверие към САЩ.

Методите, използвани от агентите на ЦРУ за разпитване на задържаните от края на 2001 г. до януари 2009 г., са били “много по-лоши, отколкото ЦРУ ги представяше пред политиците и пред други”, заяви председателката на комисията по разузнаването на Сената сенатор Даян Файнстийн (демократ от Калифорния), преди да даде примери за тези техники.

“Америка не е нито подходящ модел за подражание, нито е квалифицирана да съди за проблемите с човешките права в други страни”, гласи редакционна статия в държавната новинарска агенция “Синхуа”. “И въпреки това хората рядко чуват САЩ да говорят за собствените си проблеми, като предпочитат да вдигат шум за проблемите, които виждат в други страни, включително Китай”.

В Египет проправителствен телевизионен коментатор също се изказа в подобен стил. “САЩ не могат да държат сметка за човешките права на други страни, след като този документ доказва, че те не знаят нищо за човешките права”, заяви Тамер Амин по частна телевизия.

Разгласяването на американския доклад стана в момент, когато международната репутация на САЩ вече е тежко подкопана от серия от фактори, включително разкрития за незаконно подслушване и война с безпилотни самолети, както и след подробното медийно отразяване на расовите проблеми в самата страна. Макар че много от злоупотребите на програмата за разпити на ЦРУ вече бяха добре известни, картинното описание на разкритията в доклада може да предизвика в чужбина отзвук, какъвто други разкрития не са предизвиквали.

Паракилас заяви, че много от подробностите вероятно ще бъдат особено неудобни за съюзниците на САЩ и може да попречат на бъдещо сътрудничество в момент, когато Вашингтон и други западни столици са сериозно притеснени от възхода на Ислямска държава. “Ще има повече ограничения по отношение на обмена на разузнавателна информация и секретността на операциите”, заяви той.

Докладът обаче може да окаже и натиск върху съюзниците на САЩ да бъдат по-прозрачни за собственото си участие в американски програми. Проучване на Фондацията “Отворено общество” миналата година откри, че 54 страни са участвали в програмата за незаконно предаване на затворници, която включваше тайно транспортиране на заподозрени до страни, които редовно използват изтезания.

Великобритания беше сред най-важните, осигурявайки ключова разузнавателна и логистична подкрепа. Правителството е обещало подробно разследване на собственото си участие, но то беше отлагано многократно.

“Великобритания изостава по отношение на преразглеждане” на собственото си поведение, казва Доналд Кембъл, говорител на лондонската правозащитна група “Риприйв”.

Британският премиер Дейвид Камерън беше един от първите световни лидери, реагирали на сенатския доклад, заявявайки, че “след атентатите на 11 септември се случиха неща, които не бяха правилни и трябва да сме наясно с факта, че не бяха правилни”.

Докато светът е отвратен от поведението, разкрито от доклада на Сената, имаше ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване