12/12/14 19:35
(http://pik.bg)

Епидемия от въшки пламна в София

Епидемия от въшки пламна в София

Епидемия от въшки плъзна в училищата и детските градини в столицата.

Децата с паразити са спрени от занятия. Учителите алармираха, че подобно нещо не се е случвало от 80-те години. Проблем се оказва още, че масово родителите не могат да разпознаят въшките. Самите гадинки пък са много издръжливи на антипаразитни препарати.

„Получихме писмо от Столичната регионална здравна инспекция, за да уведомим учебните заведения да вземат мерки”, съобщи за „Новинар” шефът на дирекция „Здравеопазване” в Столичната община д-р Антоанета Пейчева.

Учителите подчертаха, че децата с въшки няма как да посещават занятията в училищата и детските градини. Малчуганите трябва да останат вкъщи, докато паразитите не се изчистят. „Родителите им забелязват проблема много късно, тъй като никога не са виждали въшки. Заради това и много от децата са с паразити дълго време, а това предразполага предаването им и на останалите, с които се срещат”, разказаха преподаватели.

Майка на 4-годишно момче, което посещава детска градина в квартал „Люлин”, разказа, че вероятно малчуганът е хванал въшките от по-големия си брат. „В училището на големия ми син предупредиха, че има бум на въшки. След като разбрахме, че и той е с паразити, прегледахме и малкия му брат. Оказа се, че също има въшки”, разказа майката.

Учителите от забавачката, която посещава детето, обяснили на жената, че най-често децата, които носят паразитите, имат по-големи братя и сестри, които ходят на училище. „Получава се омагьосан кръг, в който неприятните буболечки се предават от училищата в детските градини и обратно - обясни учителка. - Дано поне да им е на пари, нали това символизират”, пошегуваха се други.

Съвсем не на шега обаче паразитите продължават да се разпространяват и да са причина десетки деца да бъдат спрени от училище или детска градина. Медицинските сестри от забавачките обявиха, че правят редовни прегледи на децата, но предупредиха, че въшките са много издръжливи и се махат трудно дори с разпространената преди много време рецепта за унищожаването им с газ, мас и оцет.

Всички школа и забавачки в столицата са получили по две писма, в които се предупреждава, че трябва да се вземат мерки. Едното е от дирекцията в общината, а другото е подписано от директора на столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. От текста става ясно, че още от началото на учебната година има „завишаване на опаразитеността с въшки на деца от организирани колективи”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване