12/13/14 14:00
(http://pik.bg)

Кметът на Перник потвърди бомбата на ПИК: Общината фалира! Положението е катастрофално (обновена+видео)

Кметът на Перник потвърди бомбата на ПИК: Общината фалира! Положението е катастрофално (обновена+видео)

Факт е - Община Перник фалира. Запорите на общината са в размер на 6 279 900 лв. Това каза кметът на Община Перник инж. Иван Иванов на пресконференция в миньорския град.

С тези си думи той потвърди бомбата, за която ПИК първи съобщи. (вижте подробности в "още по темата")

„Положението в Перник е изключително тежко, да не Ви кажа и катастрофално. Стъпих в длъжност на 17 ноември, изборът ми за кмет беше направен от Общинския съвет", заяви инж. Иванов. Той обясни, че след избирането му е започнала атака срещу него от страна на бившия кмет Росица Янакиева, чрез заместник-кметовете. "Една атака, която още не е завършила с жалби в съда”, обясни той.

„Четвъртък вечер са подадени отново такива жалби от Илинка Никифорова - да обжалва избора ми за кмет пред ВАС. В мен оста впечатлението, че г-жа Янакиева не искаше да бъда избран за кмет от Общинския съвет, а някой от нейните заместник-кметове. Това не се получи. Резултатите, които извадих, показват, че е имала основание да не иска да има друг кмет извън нейните зам.-кметове”, допълни Иванов. "Моля, държавата в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите да ни помогнат". каза още инж. Иванов.

 „Имаме едно решение на Общинския съвет за един безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2 млн. и 200 хил. лв., но нас минимум ни трябва 1 млн. лв. и спасяваме положението, защото хората остават без заплати. Около 240 човека са в общината и разчитат на тези пари”, коментира Иванов.


„Когато встъпих в длъжност ми бяха заложени капани с тока – уличното осветление в населените места поради това, че април токът не е плащан, както и стипендиите и транспортът на учениците. За краткото време, което имах и оскъдните средства, успях да се справя. От 1 декември попълних местата за зам.-кметовете”, заяви той и добави, че е започнал с основна задача да бъде сменен модела на управление, който по думите му до сега не е работил.

Започнала е и проверка по всички сектори. „Проверките започнаха много задълбочено за дейностите, които се извършват от общината. За 1 седмица отговорните служители с пряка отговорност по протоколи, фактури и т.н. се разболяха и то дългосрочно. Независимо от това. ние ще се справим, амбицията ни е голяма.”, посочи още той.


Иванов подчерта, че има опасност да не могат да бъдат изплатени заплатите на хората в общината, защото няма пари. „Съществува опасност за хората, които са работили, да не могат да посрещнат празниците достойно”, каза още той.

"Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината са около 20 хил.лв. на ден. Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", допълни той. "Харчено е много и на практика всичко е похарчено. Няма начин, има една огромна опасност да не можем да изплатим заплатите на хората, защото някой друг ги е похарчил. Не съм аз – няма и месец, откакто съм на този пост. Съжалявам, че казвам тези неща, но това е истината", каза инж. Иван Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване