12/14/14 12:32
(http://www.klassa.bg/)

Ковачев: Управляващите нарушават еврозаконодателството за тунела на АМ "Струма"

 Това, което правят управляващите, е нарушение на европейското законодателство. По принцип вече има взето решение за строителството на 15-километровия тунел на Автомагистрала "Струма".

ОВОС вече е правен и е отхвърлено това предложение за заменянето на дългия тунел с по-малки тунели и виадукти, заяви за БГНЕС Андрей Ковачев от сдружение за дива природа "Балкани".

Така Ковачев коментира новината за взетото решение на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), с което се открива процедура за възлагане на обществена поръчка за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за строителството на ЛОТ 3 от магистрала "Струма". Това е последният участък от автомагистралата, който преминава през Кресненското дефиле, като чрез това решение се прави опит от страна на управляващите последният участък от "Струма", който преминава през Кресненското дефиле, да се реализира под формата на серия от тунели и виадукти, а не чрез дълъг 15 километра тунел.

Това, което правят управляващите води до голям риск да се загуби финансирането въобще за цялата магистрала "Струма" и да се връщат парите за цялата магистрала и заедно с това да влезем в наказателна процедура, предупреди още Ковачев. Ако те тръгнат да го правят това нещо санкциите ще бъдат в посока първо да се наложи връщане на абсолютно всички пари за досега изградените отсечки. Второ, да се наложи да имаме и допълнителни санкции, т.е. да плащаме пари, защото ще бъдем санкционирани. Причината е много проста – магистралата не се решава парче по парче, строителството на този тунел е част от цялостното строителство на магистралата и този въпрос е бил вече решен през 2008 г., когато е издадено решението за ОВОС на цялата магистрала, а не просто на тази отсечка. В момента единственото, което трябва да се решава в рамките на една такава процедура по ОВОС, е да се решава точно как да минават пътищата за достъп, така че да имат най-малко въздействие върху населените места и т.н., а не да се прави опит да се ревизират вече взетите решения, каза Андрей Ковачев.

Според него това се прави под натиск чисто конюнктюрен от Томислав Дончев, който се опитва да отклони пари в посока на тунела под Шипка до град Габрово, който, по думите на Ковачев, също така е абсолютно необоснован проект, защото проектът обслужва единствено частни политически интереси. От пътна гледна точка е напълно безумен, защото истински паспортен коридор в този район е Хаинбоаз, който е и по-кратък за всички паспортни коридори в посока югозападно и югоизточно направление. Но понеже си има си има съответните политически задачи да си печели избори той продължава да манипулира транспортната политика на България, за да си прави политика, което не е начинът да се управлява България и обществения интерес на България, каза Ковачев.

Той поясни, че е илюзия, че един транзитен път води до развитието на един град, това просто не е вярно. Един транзитен път води само до създаването на един транзитен трафик. Вярно е, че проблемът с трафика в Габрово трябва да се реши, за да не минават камионите през града, но това трябва да се направи с правенето на Хаинбоаз, така че целият тежък трафик да минава през Хаинбоаз. Вярно, че трябва да има обходен път на Габрово, това също трябва да се реши, но нито едно от тези неща не включва правенето на този тунел под Шипка. Взимането на глупави решения е опит да се отклонят средства от един вече решен европейски проект, като по този начин страната ни може да си докара допълнителни проблеми, защото парите, които са вложени в магистрала "Струма" са много големи и може в буквалния смисъл да фалира цялата Оперативна програма "Транспорт", каза екоактивистът.

Той нарече компромис това, че строителството на тунела е било оставена за накрая, защото в и оценките за съвместимост през 2008 г. беше записано, че тунелът е важна мярка, която трябва да бъде изпълнена в началото на планирането, но поради технически причини планирането на това беше оставено накрая. И ако сега това не бъде изпълнено, това удря директно целия проект, каза Андрей Ковачев, който се надява управляващите да се опомнят малко, защото, според него, това е нещо, което действително ще разруши една дългогодишна работа в тази посока. Много по-големи въздействия имаше с културно-историческото наследство в други отсечки, там трябваше да се мести цялото трасе, но там не се правеше нов ОВОС, нали така, припомни Ковачев. Абсолютно всички доводи важаха за всички отсечки от магистралата, да се прави нов ОВОС. Тук вероятно някой експерт е преценил, че трябва да се направи допълнителна оценка на това какви ще са допълнителните въздействията на магистралата поради няколко причини: от къде ще излизат изходите при строителството, от къде ще минават камионите с товарите и какво ще е тяхното въздействие, но това са допълнителни оценки, за да се намали въздействието, нищо повече. Но не и да се търсят други алтернативи. Опитът да вкарат в тази оценка алтернативи, които вече са оценени и са отхвърлени, и е казано, че не могат да бъдат изпълнени, и те са оценени в контекста на цялата магистрала, означава само едно, че те свеждат проекта на кота нула, все едно, че той не е бил започнат. Трябва да бъде оценяван целият проект, все едно че никога не е започван. Това означава, че трябва да върнем всички пари и да рекултивираме магистралата, за да няма наказателна процедура, повтори той

За твърдението, че българските фирми нямат достатъчен опит в изграждането на 15-километров тунел, Ковачев каза, че има едни фирми,които имат опит и такива, които нямат. Това, че едни български фирми нямат опит, не означава, че няма едни други български фирми, които имат опит. Това не е сериозен довод в случая.

Основата на вземането на правилното решение е, да се преценят всички аспекти, от опазване на околната среда, до сигурността на този тунел, за да се вземе правилното решение. Но включително и сигурността - не може да се строи в тази сеизмична обстановка несигурно решение. Точно тази алтернатива, която е с късите тунели, тя е най-несигурната от гледна точка на сеизмична активност, защото там има една изключително огромна скала на повърхността и при земетресение това е най-несигурният вариант, заключи Андрей Ковачев. 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване