12/14/14 12:26
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Европа има нов приоритет – Южният газов коридор

 Преди няколко дни бе обявено, че Европа вече има нов приоритет – Южният газов коридор. Той има предназначението да осигури директна връзка между газовия пазар на ЕС и находищата на газ от Каспийско море и Близкоизточния басейн.

Това пише в собствения си профил бившият премиер Пламен Орешарски по повод развитието около газовите доставки в Европа.

"Негова съставна част е Трансадриатическият газопровод –ТАР, по който се предвижда до края на десетилетието да потече азербайджански газ. ТАР е един от най-реалистичните варианти за полагане на основите на четвърта газова ос към Европа след Северната от Норвегия, Източната от Русия и Средиземноморската от Африка. За съжаление, той измести проекта Набуко, който щеше да преминава през територията на нашата страна", пише още бившият премиер.

Реалният старт на изграждането на този газопровод бе даден в края на миналата година с приемането на инвестиционно решение за добиването на газ от находището "Шах Дениз II" в Азербайджан. Той открива възможности за реална диверсификация на източниците на газ и за нашата страна. Всички други варианти с интерконекторните връзки със съседните страни са важни за кризисни ситуации, но не и за обезпечаване на редовни доставки на природен газ от различни източници, смята Орешарски.

Имах честта да присъствам на церемонията по подписване на крайното инвестиционно решение на проекта "Шах Дениз II" в Баку на 17 декември 2013 година по покана на президента Алиев. Уверих се лично от него в добрите намерения за сътрудничество с нашата страна не само в областта на газовите доставки. Усилията в тази насока обаче трябва да бъдат перманентни, а не само от посещение на посещение на държавно ниво, подчертава той.

Съобщението от представители на ЕК за приоритетността на Южния газор коридор е обнадеждаващо за нашия регион, защото без подкрепа и този коридор може да последва съдбата на Южен поток и Набуко. Вярно, че за да ползваме газ, ще трябва да изградим интерконекторната връзка с Гърция, вместо газопровода да минава през наша територия, какъвто бе случаят с Южен поток и Набуко. Но, както се казва, по-добре нещо малко, но реално, отколкото по-голямо, но илюзорно, се казва в края на коментара на Пламен Орешарски. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване