12/14/14 17:01
(http://pik.bg)

Пловдивският митрополит похвали българския съд

Пловдивският митрополит похвали българския съд

Пловдивският митрополит Николай похвали в словото си след литургията в манастира „Свети Свети Кирик и Юлита” българския съд, като каза, че е убеден, че в огромното си мнозинство съдиите са почтени и добри хора, предаде агенция "Фокус".

„Това е така, защото нашият морал е един и същ – това е християнският морал, които е заложен в душата и сърцата на българския народ”, каза владиката. Той припомни цялата история за дългата битка, която Българската православна църква води със Съюза на архитектите в България за възвръщането на манастира „Свети Свети Кирик и Юлита”.Затова днешният ден както за църквата, така и за миряните е истинско тържество. 


Той припомни още, че договорът за собственост на светата обител е бил подписан навремето между църквата и Окръжния комитет на БКП. В договора се казва, че манастирът се дава за творческа база на архитектите срещу задължението да се подържа, като вместо това той е бил превърнат в „дом на мерзост и запуснатост”.

Митрополит Николай уточни, че това не е било дело не на архитектите, а на бизнесмени, които са се опитвали да развиват туристически бизнес. Всеки, които се опитва да развива такъв бизнес в манастири без участието на църквата, е обречен на неуспех, подчерта владиката.

Той отправи топли думи и към Симеон Сакскобургготски, като каза, че с присъствието си в манастира той показва, къде е мястото на държавността и държавата и по този начин дава пример на всички останали, които са натоварени да бъдат отговорни за нашия народ. Според него мнозина не разбират какъв е статутът на църквата, но Симеон Сакскобургготски го разбира. „Мнозина не разбират какъв е статутът на царя, но църквата го разбира и затова той е винаги в молитвите ни”, каза още митрополит Николай. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване