12/16/14 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Кои са радикализираните мюсюлмани в Австралия?

 Вземането на заложници в кафене в центъра на Сидни става след месеци на притеснения за ефекта, които ще окажат върху австралийската сигурност тези, които се бият за или симпатизират на екстремистки ислямистки групи в Ирак и в Сирия. Но кои са радикализираните членове на австралийската мюсюлманска общност и колко сериозен е проблемът?

Колко сериозен е проблемът?

Властите се притесняват за хора, които са малцинство в малобройната мюсюлманска общност на Австралия. Те казаха, че около 70 австралийци се бият на страната на екстремистки групи в Сирия и Северен Ирак. Други 20 са се върнали в Австралия, след като са се били там. Ръководителят на разузнаването Дейвид Ървин, главен директор на Правителствената служба за сигурност и разузнаване, заяви през август, че досега в тези конфликти са били убити около 15 австралийци, каго бройката включва и двама атентатори самоубийци.

Той заяви също, че около 100 или повече души в Австралия “активно подкрепят” екстремистки групи, като вербуват нови бойци, подготвят кандидати за самоубийствени атентати, и осигуряват средства и снаряжение на екстремистите.

Кои са австралийските джихадисти?

Експертът по тероризма Клайв Уилямс от Австралийския национален университет казва, че австралийските джихадисти са мюсюлмани сунити, каквито са и членовете на “Ислямска държава”. Изследвания са показали, че над половината от прегърналите радикализма са родени в Австралия, а 60 на сто са с ливански произход. Повечето от тях са женени с деца и не са били особено религиозни, преди да приемат екстремистки ислямски идеологии.

Какво може да се каже за конкретни личности?

Не се знае много. Според медиите Мохамад али Барялей, бивш охранител на заведение в Сидни, е най-високопоставеният член на “Ислямска държава” в Австралия. На 29 октомври външната министърка Джули Бишоп казаи, че правителството се опитва да провери появила се информация, че той е бил убит в Сирия.

През юли бяха издадени заповеди за арест за двама бойци на Ислямска държава - Халед Шаруф и Мохамед Еломар. Шаруф беше един от осмината, арестувани за заговор за нападение срещу ядрения реактор “Лукас хайтс” в Сидни. Той беше изпратен в затвора през 2008 г. и излежа 4 години. През декември се измъкна от страната, използвайки паспорта на брат си.

На 21 октомври се появи видеозапис на присъединил се към “Ислямска държава” австралийски тийнейджър, който заплашва с атентати срещу премиера Тони Абът, САЩ и Великобритания. Смяташе се, че 17-годишният, наречен Абдула Елмир, но който сам се нарича Абу Халед, е в Сирия. По-късно той се появи във втори запис.

Какво знаем за дейността им?

Проблемът привлече вниманието на австралийците тази година със засилването на конфликтите в Ирак и Сирия. През юли 18-годишен от Мелбърн взриви себе си и неколцина други при самоубийствена атака в Ирак. Властите казаха, че той е вторият австралийски атентатор самоубиец.

След това се появиха снимки на Шаруф и друг австралийски боец на “Ислямска държава” с отрязани глави на хора, които изглежда са били войници на сирийското правителство. Младо момче, за което се смята, че е синът на Шаруф, държи глава на една от снимките.

През септември властите нахлуха в ислямски център в Бризбейн, в щата Куинсланд и арестуваха двама души, за които се смята, че са вербували хора да се бият в Сирия. Смята се, че един от тях е брат на Абу Асма, смятан за първия австралийски атентатор самоубиец, умрял в Сирия.

На 12 септември Австралия повиши нивото на терористична заплаха от средно на високо, което означава, че има вероятност от терористичен атентат. Седмица по-късно бяха извършени арести, свързани с предполагаем заговор да се убиват избрани на случаен принцип членове на обществото. Арестите бяха извършени след прихванат телефонен разговор на Мохамад Али Барялей.

Какво прави правителството?

В началото на октомври Австралия се присъедини към водената от САЩ коалиция, нанасяща удари срещу обекти на “Ислямска държава”. Премиерът Тони Абът заяви, че “Ислямска държава” е “сеещ смърт култ”, който трябва да бъде спрян.

Първата серия от мерки за национална сигурност, включващи по-сериозни ограничения върху медиите, отразяващи специалните разузнавателни операции, беше приета в началото на октомври.

Втората фаза бе приемането по-късно същия месец на антитерористично законодателство, насочено срещу доморасли екстремисти. Абът заяви, че новите закони ще улеснят “предявяването на обвинения и осъждането на хора, които са участвали в терористични дейности в чужбина”. То също така ще направи по-трудно за австралийците да пътуват до определени страни без основателна причина.

Как реагира мюсюлманската общност в Австралия?

Австралийската умерена мюсюлманска общност, състояща се в по-голямата си част от хора, родени извън Австралия, съставлява едва 2,2 на сто от населението на страната според преброяването от 2011 година.

Влиятелни представители на общността осъдиха екстремисткото насилие. Върховният мюфтия - висшата мюсюлманска религиозна власт в страната - заяви пред “Феърфакс медия”: “Ние ще сме първите, които ще се противопоставят на всеки, който може да си помисли да навреди на австралийското общество”.

Те обаче подложиха на критика антитерористичните закони на австралийското правителство, заявявайки, че те ще ограничат свободите и ще навредят на отношенията с мюсюлманската общност.

Изразиха и притеснения за участието на австралийската армия в конфликти в Близкия изток, което според тях ще засили радикализацията в страната. Активисти съобщиха и за увеличаване на нападките или физическите атаки срещу мюсюлмани през последните месеци.

Върховният мюфтия и Съветът на австралийските имами излязоха с общо изявление, осъждащо вземането на заложници в кафене в Сидни. Те заявиха, че не знаят какви са мотивите на похитителя, но добавиха, че ислямът порицава подобни действия.

БТА

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване