12/16/14 15:55
(http://pik.bg)

Любов! Мъжкият хипопотам в софийския зоопарк не може да преживее смъртта на половинката си

Любов! Мъжкият хипопотам в софийския зоопарк не може да преживее смъртта на половинката си

Мъжкият хипопотам Норман страда по женската Цура, която почина преди дни. Постоянно тъгува, в очите му личи. Оглежда се и търси половинката си, но като не я намира, се натъжава още повече. Двамата бяха много привързани един към друг и постоянно заедно.

Дано Норман понесе по-леко загубата. Намислили сме различни начини как да го разсеем, особено по празниците. Макар да знаем, че нищо не може да замени умрялата Цура в сърцето му, ще направим всичко възможно той да се чувства по-добре." Това заяви пред столичен ежедневник директорът на зоологическата градина в София д-р Манол Нейков по повод смъртта на голямото животно.

Причината за смъртта на хипопотама ще бъде ясна със сигурност след няколко дни. Предстои да бъдат направени изследвания, чиито резултати се очаква да са готови до края на седмицата. Дори и експерти от Българската академия на науките ще се занимаят със случая, за да кажат защо е починала Цура.


Засега основната версия е, че женският хипопотам е имал сърдечни проблеми. "Направи ни впечатление, че сърцето й е много малко - само около една педя. Това е двутонно животно, което по принцип трябва да има по-голямо сърце. Освен това сърдечният мускул беше много изтънял и беше мек на допир. Не изключваме възможността да е починала заради сърдечни проблеми, но все пак очакваме резултатите от изследванията", добави д-р Нейков.

"Цура винаги беше по-лакомата от двата хипопотама. Тя често блъскаше Норман и му изяждаше храната. Той обаче много си я обичаше и затова сега не може да я прежали", каза още директорът на зоологическата градина в София.

Д-р Нейков обясни, че в бъдеще паркът може да вземе нов хипопотам, но той ще бъде далеч по-различен. "Практиката в зоопарковете в Европа е вече да не се вземат големи многотонни хипопотами. Залага се на минихипопотами, които тежат по 150-200 килограма. Тяхната издръжка е много по-лесна, а и разходите са по-малко. Трябва по-малко вода, където да уринират, както и консумират по-малко храна. Планираме дори да вземем цяло стадо, но не мога да се ангажирам със срок кога точно ще се случи. Посетителите на зоопарка обаче пак ще виждат хипопотами, макар и в минивариант", добави д-р Нейков.

Когато животни от столичния зоопарк починат, обикновено се транспортират за съхранение до огромни хладилни камери, откъдето веднъж седмично се извозват към екарисаж. Цура обаче не е престоявала в такава камера, а директно е била транспортирана към депото за изгаряне на трупове.

Цура идва в софийския зоопарк през 1993 година и за кратко време се превръща в една от атракциите. До смъртта си тя съжителстваше в едно помещение със слоницата Артайда, крокодила Лестър и стотици пеперуди.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване