12/16/14 12:29
(http://pik.bg)

Служители в "Български пощи" с отворено писмо до Ивайло Московски

Служители в "Български пощи" с отворено писмо до Ивайло Московски

Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ с над 8500 работници и служители в „Български пощи” ЕАД изпратиха отворено писмо до транспортния министър Ивайло Московски.

В него те алармират за редица проблеми в дружеството и призовават за адекватна реакция за справянето с тях. 

Ето и оригиналния текст на писмото:

                                                                           ДО

                                                                           Г-Н ИВАЙЛО МОСКОВСКИ

                                                                           МИНИСТЪР НА МТИТС

 

                                                                                                                              

                                                     ОТВОРЕНО ПИСМО

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

            Членуващите в  Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ над 8500 работници и служители в „Български пощи” ЕАД са силно обезпокоени от случващото се през последните седмици в едно от най-големите със 100% държавно участие търговски дружества в Република България:

-          тотално блокиране на „Трак енд Трейс” системата за проследяване движението на пощенските пратки;

-          блокиране на интегрираното гише за изплащане на пенсии по посочен адрес;

-          невъзможност да се инкасират сметки на гражданите за ползвани битови услуги;

-          отблъскване на клиентите и фактическото им пренасочване към конкурентни дружества-лицензирани за инкасиране на сметки на битови абонати;

-          поставяне под заплаха сключването на договор с ЕВН-България след  спечелена процедура по ЗОП. Това е най-големият договор на „Български пощи” ЕАД със стойност от над 40 млн.лв. за четири години;

-          забавяне на наложителните реформи за обновяване на технологичния процес в „Български пощи” ЕАД, в частта „сортировъчна дейност”, за която има изготвен (блокиран)проект от м.април 2014г.;

-          безпричинни уволнения на доказани специалисти, работили по 10-15 години в дружеството и назначаване на тяхно место на абсолютно неподготвени и незапознати със спецификата на Пощите хора.

    Тези и някои други проблеми ще доведат да драстично намаляване на  приходите и увеличаване на разходите на търговското дружество, в следствие на  което след  два-три месеца „Български пощи” ЕАД ще изпадне в неплатежоспособност.

    Особена тревога будят опитите да се манипулира общественото мнение и това на политиците и държавниците за „обективната необходимост” от продажбата на  „Български пощи” ЕАД, която произтичала от потребността на минимизиране на бюджетния дефицит. За пореден път тон за такъв погром над Пощите задава Институтът за пазарна икономика, корифеите в който продължават да вярват

(въпреки тоталния провал на Неолиберализма като теория и практика), че  панацеята за всеки реален или мним проблем е раздържавяването.

      Ръководството и членуващите в СФС-КНСБ виждат зад привидно несвързаните негативни прояви и тенденции, една добре организирана и дирижирана кампания от заинтересовани олигархични кръгове, част от които имат апетити към недвижимите имоти, включени в активите на „Български пощи” ЕАД, а други имат интерес от продажбата на цялото или на част от търговското дружество.

      Свидетели сме на разиграване на  „кавър версия” на  предотвратения чрез протеста на КНСБ от 25.09.2013г., „Сценарий 08.08.2014г.”, който предвиждаше обявяването в неплатежоспособножст на „Български пощи” ЕАД от притежателите на акции по облигационна емисия корпоративни облигации с ISIN  код  BG2100003115. За целта, подставени от олигархическите кръгове лица в тогавашното ръководство на Пощите, бяха организирали възпрепятстване на насроченото за 08.08.2014г. четиринадесето лихвено пращане и шеста вноска по главница по посочената облигационна емисия корпоративни облигации.

      Поразителна е приликата между  „Сценарий 08.08.2014г.” и настоящите негативни тенденции в „Български пощи” ЕАД, особено на фона на „многото работа и силната воля”, които са необходими за да се постигнат положителни резултати в дружествата от системата на транспорта.

      Реализираните уволнения на ръководен състав в „Български пощи” ЕАД, водят не само до намаляване на броя на знаещите и можещите специалисти, за изграждането на които търговското дружество е инвестирано десетки години, а и до насаждане на страх и демотивация във всички работещи в дружеството.

Уволнени са ръководни кадри, чиято единствена „вина” е участие в подготовката на най-важните проекти: за намаляване на транспортните разходи, за осъвременяване и оптимизиране на сортировъчната дейност, за оптимизиране на нормативната база(Закона за пощенските услуги) за спечелването на договора с ЕВН-България за десетки милиони лева и др.

Страховата психоза и демотивацията поставят под въпрос „силната воля и многото работа” за да се подобрят финасовите показатели на „Български пощи” ЕАД, защото в Пощите досега няма случай някой да бъде освободен за некадърност или за несправяне с поставени задачи.

Тревога и въпросителни възникват и за няколко новоназначения на възлови места, както по отношение на компетентност, така и поради съмнение за наличие на конфликт на интереси.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

 

Сигнализираме и бием тревога за тези наши основателни опасения, защото очакваме спешна адекватна реакция- преди да е станало късно и необратимо, от  Съвета на директорите и Главния изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД, от Вас г-н Московски, в качеството Ви на Принципал на  това търговско дружество и от Правителството.

Според ръководството на СФС-КНСБ (въпреки различието в мащабите), „случаят „Български пощи” има цвят и мирис на „Случаят КТБ”, защото също се касае за придобиване за „жълти стотинки” на близо 2000 собствени и съсобствени недвижими имота, разположени по принцип в центъра на населените места в България.

Чашата на търпението е пълна, лимитът на доверие се стопява.С упование в библейския девиз: „по делата им ще ги познаете”, работещите в „Български пощи” ЕАД очакват политическата и управленската позиция и реакция от страна на носещите отговорността. Ако не се направи нищо, Пощенци ще имат само един възможен ход-протестите!

Нашите протести ще бъдат подкрепени от българското общество, както поради традиционното свързване на Пощите с българската държавност, така и поради оголения след „драмата КТБ” нерв на обществената търпимост.

Преди няколко години един министър на финансите искаше „да се отърве от Пощите”, като ги постави на приватизационния тезгях. Само за 10 дни 211 000 българи подкрепиха подписката за спасяването на „Български пощи”.

Сега имаме основание да очакваме двойно и тройно по-голяма подкрепа, ако се стигне до протести и действия на гражданското общество.

Нашата молба е да не възприемате тези откровения като някаква заплаха, а като зов за помощ, за да може с политическо и държавническо решение и произтичащи от него практически действия, да се прекъсне датираната от началото на 2000-та година линия за късане на живо месо и обезкръвяване на националния пощенски оператор.

Линия, провеждана под флага на „либерализиране” (ефеизъм на  добилото печална слава с криминогенен привкус „приватизиране”) на българския пощенски пазар.

 

С  очакване на Вашите решителни действия,

 

                                                   ГЕОРГИ БОЧЕВ

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СФС-КНСБ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване