12/16/14 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Сноудън с германски медал за храброст

 Правозащитници наградиха бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън с медал за храброст, съобщи ДПА. Наградата е на Международната федерация по правата на човека, базирана в Берлин. Призът носи името на германския антифашист Карл фон Осиецки.

 

Сноудън присъстваше на церемонията чрез видеовръзка. Правозащитниците заявиха, че наградата се връчва на човек, който „заради разкритията, довели до най-големия шпионски скандал на всички времена, постави на карта личната си свобода”.

 

Едуард Сноудън е компютърен специалист, който е работил за ЦРУ и Американската агенция за национална сигурност. Той направи разкритията за схемите, по които САЩ събират класифицирана информация и подслушват както своите врагове, така и приятелски правителства и правителствени лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел.

 

През 2013 г. Сноудън напусна родината си и отлетя за Хонконг, където направи първите си официални изявления. Той не смята, че прави нещо незаконно. По-късно Сноудън замина за Русия, където живее и до ден днешен. На 14 юни 2013 г. правителството на САЩ повдигна серия от обвинения, включително за шпионаж срещу него. Неотдавна Сноудън бе удостоен с т.нар. „алтернативен Нобел” - наградата „За подобряване на живота на човечеството”, която се връчва в Стокхолм по същото време, по което се връчват официалните Нобелови награди. От съображения за сигурност обаче ексагентът и тогава не посмя да напусне Русия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване