12/16/14 05:36
(http://www.klassa.bg/)

Хора на Василев спъват с хватки процеса за КТБ

 С опити за бламиране с юридически хватки на процеса за отнемането на лиценза на КТБ започна вчерашното заседание по делото.

 

То се гледа от тричленен състав на ВАС, а страни по него са БНБ, както и основният акционер в трезора - „Бромак, Бългериан акуизишън къмпани“, чрез която Оманският фонд държи 30% в КТБ, отстраненият изпълнителен директор Орлин Русев, който също има акции и е сред обвиняемите по аферата КТБ, както и един от миноритарните собственици - Вера Ахундова. Вчера беше даден ход на процеса, но в съдебната зала стана ясно, че адвокатите на „Бромак“, което е еднолична собственост на Цветан Василев, се пробват да го спрат с поредно дело. Жалбата им е срещу назначаването на двамата квестори в КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева и е депозирана в БНБ, но все още не е пристигнала в деловодството на ВАС. По подобен начин вече беше спряно делото в СГС за обявяването на КТБ в несъстоятелност. Това стана именно чрез депозиране на жалбата във ВАС срещу отнемането на лиценза на КТБ. Дали обаче новият иск ще доведе до спиране и на този процес, ще  стане ясно през февруари, за когато беше насрочено второто заседание по делото във ВАС. Причина за отлагането за тази дата беше конституирането на КТБ като страна по делото. Решението трезорът също да е страна беше взето от съда след кратка почивка, в която на заседанието се появи и естрадният певец Васил Найденов, който също е един от вложителите в банката. Магистратите дадоха срок от една седмица на КТБ АД да се произнесе по взетите от състава решения.

 

Самото заседание продължи и с още хватки от адвокатите на „Бромак”. В опит да забавят допълнително процеса те настояха да бъде изискано становище от Федерацията на европейските счетоводители, които да им препоръчат хора за финансово-счетоводна експертиза. Това обаче беше отхвърлено от магистратите. След това адвокат Менко Менков, който представлява „Бромак”, поиска отвод на съдебния състав, тъй като се произнасяли по жалби на вложители в КТБ. Това също беше отхвърлено, както и искането като страни в процеса да бъдат конституирани 20-ината вложители на банката, присъстващи на заседанието. Преди началото му те бяха на протест пред ВАС, организиран от приближения до Василев Божидар Томалевски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване