12/17/14 08:22
(http://pik.bg)

Българи ринат снега на Хийтроу за 330 лири на ден

Българи ринат снега на Хийтроу за 330 лири на ден

Чистач на сняг е новият хит сред най-желаните професии в българските среди в Лондон. Нашенци се цанят да ринат снега на най-голямото летище на Острова. Хийтроу спешно набира персонал, който да почиства пистите и паркингите, в случай на снеговалеж.

В разгара на зимния сезон от управата на аеропорта се опасяват, че всеки момент метеорологичните условия могат да се влошат. Това би бил истински кошмар за летището, защото коледните и новогодишни празници са най-натоварения период в годината. Ако снегът затвори пистите дори за час, Хийтроу ще понесе щети в размер на стотици хиляди лири, пише в. "Телеграф".

Чистачите на сняг се набират спешно, а надницата, която от летището са готови да броят, е до 330 лири на 12-часова смяна. Апетитната надница съблазнила десетки нашенци, които са се цанили за снегорини. Едно от условията е кандидатите да са самонаети, за да разполагат с повече свободно време и бързо да се отзоват по спешност.

Повечето нашенци, които работят в строителството, са самонаети. През зимата, когато строежите са замразени и работа няма, те отчаяно търсят алтернатива. Голяма част от тях се връщат в България за месец-два, докато времето се пооправи, но така губят пари. Позицията на чистач на сняг ще даде хляб на много от тях, в момент когато нямат друг изход, споделят нашенци. От летището осигуряват лопати, метли, колички и всичко необходимо.

Работата е само при повикване, в случай на сняг, но екипът ще се събира дори и при лек снежец. На място ще се провежда обучение по безопасност, което също е платено. Осигурена е храна и топли напитки. Възможно е и да няма сняг тази година, но миналата имаше за цели две седмици, добри пари ще паднат, хвали се Димитър, минал цедката на кандидатстване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване