12/17/14 18:54
(http://pik.bg)

Мария Капон: Никой не иска да прави пенсионна реформа

Мария Капон: Никой не иска да прави пенсионна реформа

"Вчерашното решение на Бюджетната комисия показа, че никой не иска всъщност да прави пенсионна реформа", каза председателят на ЕНП Мария Капон пред БГНЕС.

"Единственото, което касае държавата, е как да приватизира, национализира, конфискува личните сметки на хората от втория пенсионен стълб. Става дума за средствата, които досега бяха 5% и всеки един внася в частна и лична партида в частните фондове. Прехвърлянето им към НОИ означава в солидарната система , в общия кюп на дефицита да бъдат конфискувани парите и никой да не може да има достъп вече и да се върне обратно към пазарния механизъм на капиталовия пазар, да може да има лична пенсионна сметка. Това е допълнителната пенсия, за която пестим цял живот, за да я получим с пенсионирането си. Това беше смисълът на реформата преди години. Днес се оказва, че министър Владислав Горанов и правителството Борисов - 2 единствено се интересуват от две неща.

Първо, след инвазията на Дянков в пенсионните фондове - казвам инвазия, защото Симеон Дянков ги накара при силен натиск да инвестират голяма част от парите си в държавни ценни книжа, което от друга страна, се явява като дълг за държавата - в момента, за да се намали този дълг, най-лесно е да се вземат от частните пенсионни фондове тези държавни ценни книжа. Т.е. така се намалява дългът на държавата. Второ - това е свеж ресурс. Парите, които са малко над 2 милиарда от общо 7 милиарда, които има в частните фондове. Дали това ще се случи, зависи от всички нас, не само от законодателството.

Всеки млад човек трябва да е наясно, че ако веднъж избере държавата и големия дефицит, бездънната яма, която, видно, не може да се напълни, това означава, че никога повече не може да има лична партида. За всички нас означава самозащита да останем в частните пенсионни фондове, така, че да гарантираме личната си сигурност, ако все още управляващите останат на това си решение в следващите дни. Защото ние виждаме как Бойко Борисов сменя своите решения, как от Катар и от Израел заема различни позиции. Дали общественото и експертното мнение ще му дадат друг поглед на нещата, или ясната нова коалиция, която се формира - коалиция зад конфискацията ще надделее, ще видим в следващите дни.

Най-тежкият ефект от конфискацията не са само парите, а е демотивацията на най-талантливите и най-предприемчивите, които плащат високите осигуровки и които искат да живеят в тази страна. Защото демотивацията им, когато им бъдат сложени парите в бездънната яма, наречена НОИ, означава, че те няма да имат културата и желанието да плащат повече осигуровки изобщо. Тъй като в НОИ всеки, когато се пенсионира, има таван, както на осигуряването, така и на пенсиите. Какво ще се случи с допълнителните осигуровки? Реално допълнителното пенсионно осигуряване означава да влезеш в "тавана". Ако влезеш в " тавана", не получаваш нищо повече. Демотивацията е най- страшното, което правят управляващите."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване