12/18/14 10:00
(http://pik.bg)

Глобиха „Лукойл” за замърсяване на въздуха в Бургас

Глобиха „Лукойл” за замърсяване на въздуха в Бургас

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) глоби с 10 000 лева завода на „Лукойл Нефтохим” в Бургас. Екоинспекторите установили, че нефтозаводът трови въздуха в морския град и най-вече в кв. Долно Езерово.

С решение на съда глобата е потвърдена, пише topnovini.bg.

В ранните часове на 10.08.2014 г. в автоматична измервателна станция (АИС), разположена в кв. Долно Езерово били регистрирани превишения в показателя за азотен диоксид в атмосферния въздух.

На следващия ден - 11.08.2014 г., била изготвена разпечатка от анализатора на системата за собствени измервания (СНИ) на инсталацията, собственост на „Лукойл”. При извършената проверка на регистрираните стойности на концентрациите на азотен диоксид е констатирано, че инсталацията работи с непрекъснати превишения на нормите, което пък довело до замърсяване на въздуха в Долно Езерово.

След проверката е съставен и акт.

От „Лукойл” са обжалвали глобата с мотив, че тя е незаконосъобразна. Според тях е измерено повишаване на азотен оксид, а не азотен диоксид, като по последния показател не са регистрирани превишавания, както и че посоката на вятъра е обратна на посоката, в която се намира инсталацията спрямо станцията в Долно Езерово. Оттам твърдят и че в района има и други предприятия, които също е възможно да замърсяват въздуха – като „Топлофикация” например.

Според съда обаче възраженията са неоснователни. Замърсяването на въздуха идвало именно от „Лукойл Нефтохим”.  Що се отнася до „Топлофикация”, там системата не е отчела превишаване на допустимите норми на замърсителите. Според магистратите вятърът не е оказал въздействие при отчитанията.

Глобата в размер на 10 000 лева е най-ниската, предвидена от Закона за околната среда. Санкциите достигат до 100 000 лева.

Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок.

Замърсяване на въздуха в Бургас се отчита и в последните няколко дни. Прахът във въздуха в „Меден рудник” и Долно Езерово е бил повече от допустимото. Според експертите обаче замърсяването идва от печките на твърдо гориво, емисиите от автомобилния транспорт и мъглите.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване