12/18/14 19:43
(http://pik.bg)

Иван Тотев: Пловдивчани се гордеят с града ни и това е най-голямата оценка за мен като кмет

Иван Тотев: Пловдивчани се гордеят с града ни и това е най-голямата оценка за мен като кмет

Иван Тотев е роден на 28 октомври 1975 г. в Пловдив. Завършил е Техническия университет - София, с магистърска степен по "Компютърни системи и технологии". През май 2010 г. получава магистърска степен от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" по "Публична администрация".

Трудовата си кариера започва през 1997 г. като специалист "Дизайн, оформление и предпечат" в издателска къща. От 2001 до 2004 г. работи като проджект-мениджър в компания за разработване и търговия със софтуер. От 2004 до 2007 г. е директор по техническите въпроси в хотелски комплекс.

През ноември 2007 г. спечели мажоритарните избори за кмет на район "Източен" в Пловдив. На изборите за Народно събрание през 2009 г. е водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-град. Депутат е в 41-вото Народно събрание в периода юли-август 2009 г. От 12 август 2009 г. със заповед на министър-председателя Бойко Борисов Иван Тотев е назначен за областен управител на област Пловдив. През октомври 2011 г. като кандидат, издигнат от ГЕРБ, спечели изборите за кмет на Пловдив.

Семеен е, с едно дете.

 

Господин Тотев, кое събитие бихте определили като най-важно за Пловдив през отиващата си 2014 година?

Няма съмнение, че това е изборът на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Това е проекцията на всичко, което се случва в града през последните три години, и аз бих дал едно по-общо определение, а именно -  смяна на тренда на развитие на града. Доскоро Пловдив бе град, който поне според усещането на хората, които живеят тук, не се развиваше особено добре. През последните три години обаче успяхме да решим големия имиджов проблем на Пловдив. Да накараме всички да говорят с уважение за нашия град, да покажем неговия потенциал, и именно това донесе и успехите.

Пловдив спечели не една награда през тази година, но безспорно "перлата в короната" бе изборът за Европейска столица на културата. Със сигурност това ще е символ на града през следващите десетилетия. Да станеш културна столица на Европа, е нещо, което се постига много трудно. Трябва да си много подготвен, да имаш съответния потенциал. Не са много градовете, които могат да се похвалят с такъв успех. Така че наред с всички други подобрения - в инфраструктурна и всякаква светлина, за мен това е най-големият успех.

След като отшумя еуфорията от голямата победа, какво предстои оттук нататък?

2015-а ще е годината, която със сигурност ще мине под егидата на 2019-а. Започва реалното действие, реалната работа по този огромен проект. През месец май 2015 г. Пловдив ще бъде утвърден от Съвета на министрите и ще започне на практика изпълнението на дейностите, заложени в апликационната форма за културна столица на Европа.

2015-а ще е и годината на новаторския подход в управлението на града, тъй като ще започнем изпълнението на проекти, за които се говори от десетки години и които бяха в подготвителна фаза през първите три години от мандата ми.

Кои са тези проекти?

Един от тях например е южният обходен колектор. Това е изключително важен за Пловдив проект, за който се говори от десетилетия, но именно догодина ще започне реално работата по изготвяне на техническата документация. Чрез него ще се ускори разширението и развитието на града, ще се създаде възможност за приобщаване на съседни населени места към Пловдив и ще се решат редица проблеми на районите "Тракия" и "Южен". Ще се улесни разширяването на града в южна посока чрез застрояване в зоните "Остромила", "Беломорски" "Терзиите". Този проект ще придаде ново лице на града, защото ще се оформят квартали с ниско строителство на самостоятелни жилищни сгради, което несъмнено ще създаде европейски облик на Пловдив.

Другият много важен проект е промяната на визията на зоната около река Марица. Направихме предпроектни проучвания и през тази година зададохме темата в дневния ред на обществото, проведохме две обществени обсъждания и вече имаме ясна концепция какво ще се случи там. Догодина ще имаме и средства за изготвяне на техническия проект, който качествено ще промени средата на живот в зоната около реката. Досега Марица никога не е била част от градския живот, но смятам, че тя вече ще стане един от градските центрове.

Всичко това ще се реализира в продължение на години. А какво трябва да се свърши в рамките на предстоящата 2015-а?

Също много важни проекти за Пловдив. На първо място това е финализирането на големия транспортен проект. Създаването на електронно таксуване, интелигентни светофари, 48 километра велоалеи и всичко останало ще създаде съвсем ново възприятие за траспортната система в града. Изцяло ще се подобри комфортът на пътниците в градския транспорт.

Освен това ключови градски зони ще придобият ново лице. Ще довършим реконструкцията на Цар-Симеоновата градина, обновяването на пешеходните зони в "Капана". Ще продължим на нов етап работата за площад "Централен" - вече на фаза проектиране, ще стартираме проекта за Голямата базилика, много важен е и проектът за четири ключови булеварда, финансиран с 30-милионния заем от ЕБВР.

Така че 2015-а ще бъде една много интензивна година с много работа.

Какви са впечатленията Ви при личните контакти с хората - харесват ли това, което се прави в града?

Мога да споделя личната си гледна точка. Аз срещам хора, които се гордеят, че са пловдивчани, и това поне за мен е най-голямата оценка за един кмет. Ако хората в твоя град не са доволни, че живеят в него, то тогава няма никакво значение какви усилия си положил.

За мен самочувствието на пловдивчани е нещото, което ме радва, то е венецът на всички усилия, които полагаме. Повярвайте ми, успяхме да върнем хората в центъра на града. В събота и неделя, а и през цялата седмица, има много хора по Главната, защото там има какво да се прави. Хубаво е, има условия за разходки и развлечения. Именно към това бяха насочени и усилията ни за разширяване на пешеходната зона в квартал "Капана" и превръщането му в една нова културна зона.

През тази година получихте награда за привличане на инвестиции. Как гледа бизнесът на Пловдив?

Пловдив е град, който все повече се припознава от бизнеса. Форумите, които проведохме - с китайски инвеститори, с аутсорсинг компании и много други, дават резултати. В момента в IT сектора имаме над 3000 заети, които работят главно за външния пазар.

Имаме вече и 4 реални проекта, които касаят изграждане на офис центрове в Пловдив. Първият от тях ще отвори врати още през 2015 г., а през 2016 г. ще заработи и големият бизнес център на "Пещерско шосе".

Всичко това показва потенциала на града, защото всички тези инвестиции се правят на основата на проучвания за бизнес климата. Това е нещо, което много ме радва.

Пловдивският регион е на първо място по индустрия в страната, даже преди София. Всичко това води до много позитивни очаквания за развитието на града през следващите години.

Тоест формулата за успеха на града е култура плюс бизнес?

Със сигурност. Бизнесът отива там, където мястото е добро. А добрите места не са само тези, където има най-евтини условия за работа. Трябва да има и хора, които да са щастливи, че живеят на това място. Съчетанието на хора, условия за живот, образователна структура, комуникативност на мястото създава оценката за това дали един град е с добър потенциал, или не. За Пловдив нивата на оценка за бизнес потенциал са сред най-високите в страната./topnovini.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване