12/18/14 19:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Най-сетне Лоу-чойса си отива от разпределението на делата

Заради катастрофалното състояние на системата за случайно разпределение на делата Lowchoice, която две години мнозинството около председателя на Върховния административен съд Георги Колев брани активно и със съпротива срещу всеки опит тя да бъде сменена, най-сетне ще бъде извадена от употреба. Въпреки заключенията на проверката от миналата година, която показа, че системата дава възможност за манипулации без  да се оставят следи, и въпреки новата проверка, огласена в доклада от 27 ноември, досега във ВСС след натиск на експерти и НПО отстъпваха  единствено до "продобряване на версията".
Какво е било подобряването се видя през последната седмица и особено днес, след като беше изслушан докладът на групата външни експерти от новата проверка в Софийския градски съд.

Ако не беше се раразил скандалът след изявлението на френския посланик, надали тази проверка щеше да бъде назначена.

Резултатите от нея, обобщено, сочат, че

не може да се твърди въобще, че е имало случайно разпределение на делата в Софийския градски съд

Казано на прост език,  само с изключване на захранващия кабел на компютъра, докато се разпределя дело, то може да бъде разпределяно неограничен брой пъти, ако искате да стигнете до определен съдия, без да останат никакви следи, обясни експертът Васил Величков. Той участваше и в работната група по проверката за разпределението на делото за фалита на КТБ, чиито заключения бяха представени на вСС на 27 ноември.

Часове наред  ВСС изслушваше  експертите, заключенията им бяха убийствени за сегашната система и след разгорещения дебат, който беше публичен,  съветът нямаше друг избор освен да я извади най-сетне от употреба и да се съобрази с предложенията на IT-експертите.

А предложението беше за краткосрочно решаване на проблема - до обявяването на поръчка по ЗОП за напълно нов  централизиран софтуер,  в съдилищата, където се ползва  "LawChoice" /а те са 95 процента от всички съдилища в страната, сред които СГС и ВАС/ да се въведе системата "Кодинов", а в тези, които ползват системата АСУД, която е малко по-надеждна – тя да бъде доработена.

Работната група от 17 експерти от различни специализирани институции и фирми, е заложила 120 критерия, които да осигурят сигурността на двата продукта, като базовите условия са:

- да бъдат централизирани,
- разпределението чрез тях да оставя следи,
- разпределящият да е разпознаваем, тоест при работа със системата да се ползва индивидуален електронен "подпис"
- системата да бъде с т. нар. отворен код.

Това трябва да стане за 6 седмици и ще струва на ВСС 28 хил. лв. Решението е временно, докато не бъде изработен съвършено нов софтуер, което не може да стане за по-малко от година. В спешен порядък ще се водят и преговори с ОПАК, за да се премодулира проектът  и да бъде спасено финансирането на дългосрочен проект.

Големият проблем на сегашната система Лоу-чойс е именно това, че  не оставя следи при недобросъвестно използване. Това създаде "опорната точка" на защитниците на ръководството на СГС -

щом няма следи, значи няма доказателства за манипулации,

значи можем да говорим само за съмнения, не и за доказателства, че някой е злоупотребил.

По време на изслушването на експертите Георги Колев, по чиято инициатива в сряда ВСС изненадващо реши да започне спешно обявяване на обществена поръчка за изцяло нов софтуер без да бъде консултирано с външни експерти заданието на проекта, зададе въпрос: 
какво би се получило ако сегашната система се изнесе от съдилищата на централен сървър в съвета.

 От отговора на експерта Васил Величков се разбра, че консенсусът във ВСС за решаване на проблемите със случайното разпределение е бил привиден.

Величков вместо да отговори пряко, разказа случка, без да подозира, че огласява нелицеприятни разкрития.  На последното заседание на работната група на експертите преди ден мистериозно се появили представители на фирма, които до този момент не са участвали в заседанията и обсъжданията. Всички опити на Величков да разбере кой ги е поканил били безуспешни. Предложението на  фирмата било те да осигурят сигурността на "LawChoice" безвъзмездно. След остра дискусия експертите отхвърлили предложението защото техническите характеристики не отговаряли на минималните изисквания, каза Величков. А членът на ВСС Елка Атанасова, която представлява ВСС в работната група, каза, че гласуването по предложението на странно появилата се фирма било почти единодушно, само експертът на ВАС се въздържал.

Твърди се неофициално, че фирмата била препоръчана от Георги Колев.

Дебатът освен че продължи близо 5 часа, протече доста нервно,

сякаш да докаже, че е трудна раздялата с нещо бранено толкова упорито.
Ввърховните кадровици на съдебната власт  вземаха думата без да се изчакват, репликираха се един друг.
В неясен контекст избухна дори изключително остра размяна на реплики между главния прокурор Сотир Цацаров и представляващата ВСС Соня Найденова, която ескалира до степен, че по мониторите в пресзалата се чуха  на много висок тон думи от главня прокурор като "... Не ме занимавайте с глупости", "...Нямам намерение да посягам на кариерата на съпруга ви, който  работи добре". /Съпругът на Найденова е прокурор във Върховната административна прокуратура./
По-късно по време на дебата по доклада на експертите пак  се чу стряскящо рязка реплика от главния прокурор, този път към Галя Карагьозова: "Не питам вас, госпожо Карагьозова". "Кого всъщност питате", обърна се към него кротко Карагьозова, но видимо  без намерение да се остави да й "държат тон". "Питам експертите", отвърна все така рязко Цацаров.

На този фон се открои внимателното и най-вече изключително търпеливо отношение на експертите. Васил Величков отговаряше обстойно на всякакви въпроси и с желание да бъдат разбрани всички проблеми, което не е лесно за неспециалисти.

Към края на дебата главният прокурор се извини на IT-експертите, включително и за това, че единствен той в началото гласува против те да присъстват в залата при представянето на доклада им - впрочем никой не разбра защо.

Така - след близо две години неглижиране на проблема с Лоу-чойса и неистова съпротива срещу смяната на тази пробита отвсякъде система, най-сетне тя отива в музея. Това обаче надали щеше да се случи, ако не беше избухнал скандалът след изявлението на френския посланик и ако ВСС не се опасяваше, че може да бъде предсрочно суспендиран.

Достатъчно е да припомним какво каза само преди дседмица пред нова ТВ председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, запитан дали е имало в миналото злоупотреби със системата за случайно разпределение Lowchoice: "Аз няма да коментирам изказвания на на един IT-специалист, който оказва се, е работил за определена медия, дописник е бил на един вестник,говоря за специалиста Величков, който направи последната проверка."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване