12/18/14 19:57
(http://www.klassa.bg/)

Протестиращи: Долу ръцете от пенсиите

 "Не на кражбата", "Мафия" и "Оставка" скандираха няколкостотин души на площад "Независимост", които се обявиха против плановете на кабинета "Борисов" за частните пенсионни фондове, предаде репортер на БГНЕС.

"Не сме съгласни!!!", "Долу ръцете от моите пари", "Господин Горанов, тази година пълните дупка, догодина – пропаст!", "Аз спестявам, вие ме ограбвате" - с такива плакати дойдоха хората на протеста срещу плановете на правителството за пенсионната реформа по отношение на частните осигурителни фондове. Според тях с намеренията на управляващите се замразява възможността за каквато и да е пенсионна реформа.

Това е вид конфискация, категорична бе Мария Капон от коалиция "Десните", която също бе на протеста. "Мълчаливо съгласие за това да си пренесат парите, разруха на стълба и минеш ли веднъж през НОИ, където е големият дефицит и дупката, означава, че се разрушава целият втори стълб", каза тя. "Как избират? Какъв е избора? Избор няма!". Така Мария Капон отговори на довода, че хората могат да избират. "Ние няма да оставим това решение, при всяко положение ще включим самозащита на гражданите, което означава призоваване да си оставим пенсионните сметки, да правим информационна кампания. Ние трябва да включим този режим на самозащита, за да не отиде за попълване на дефицита в бюджета", обясни тя. Капон поиска да не се забравя, че рекетът върху пенсионните фондове почна с Дянков.

Председателят на ЕНП каза, че е дошла на протеста не само като гражданин, а като коалиция "Десните" и каза, че те са се противопоставили първи за това.

Снимка на Владислав Горанов с надпис под нея: "Не искаме за вицепремиер Дянков 2. Оставка", на протеста бе дошла и Иглика Минчева. Тя мисли, че Владислав Горанов е Дянков 2, защото се опитва с паричките, събирани от всеки български данъкоплатец, да ги вкара в бюджета на НОИ и да запушва с тях дупки. Иска оставка, защото според нея той заедно със Стоян Мавродиев от преди два месеца подготвят тази скандална реформа. "Тази реформа не е нито спонтанна, нито в 12 без 1 минута. Тя е съвсем съзнателно подготвена", каза жената.

Протестиращият Иван Паскалев смята, че това, което се случва е твърде притеснително. Първо – начинът, по който се случва и второ скоростта, с която се случва и самата му същност. Той лично е притеснен от същността. Това, което цели правителството според него е един много краткосрочен бюджетен ефект в НОИ, който в дългосрочна перспектива не само няма да реши проблемите, напротив – ще ги задълбочи.

На протеста днес дойдоха и икономисти, които бяха категорични, че няма никаква икономическа логика в това решение, някои от тях дори посочиха, че отдавна не е имало толкова глупаво решение.

От Министерски съвет протестиращите се отправиха на шествие към сградата на Народното събрание. Докато вървяха по булевард "Цар Освободител" блокираха движението на автомобили и неспираха да скандират: "Долу ръцете от пенсиите".



















БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване