12/19/14 10:39
(http://pik.bg)

Патриарх Неофит отслужи литургия в руската църква

Патриарх Неофит отслужи литургия в руската църква

Българският патриарх Неофит и руският митрополит Иларион отслужиха света литургия в руската църква "Св. Николай" в София, предаде БГНЕС.

Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), председател на отдела за външни църковни връзки и постоянен член на синода на Руската православна църква е на официално църковно посещение в България от 17 до 20 декември.

Иларион е сред най-известните съвременни богослови, църковен дипломат №1 на РПЦ, доктор по философия на Оксфордския университет, доктор по богословие на богословския институт "Св. Сергий" в Париж и композитор.

Роден е през 1966 г. в Москва. Учи цигулка и композиция в средно музикално училище, постъпва в композиторския факултет на Московската държавна консерватория, но прекъсва следването си и постъпва като послушник в манастир, а по-късно завършва Московската духовна академия.

Ръкоположен е за епископ на 14 януари 2002 г, определен е за глава на представителството на Руската православна църква в европейските международни организации. През 2003 г. е назначен за епископ на Виена и Австрия. Участник в Смесената международна комисия за богословски диалог между Католическата и Православната църква и представлява Руската православна църква в Брюксел. Автор на повече от 600 публикации. Автор на книги и музикални произведения.

Сега той е председател на отдела за външни църковни връзки и постоянен член на Св. Синод на Руската православна църква с титул Волоколамски епископ, викарий на Московския и на цяла Русия патриарх.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване