12/23/14 11:09
(http://pik.bg)

Николай Цонев със сензационно интервю пред ПИК за скандалите във властта, агентите от ДС, Роман Василев и съдебната система!

Николай Цонев със сензационно интервю пред ПИК за скандалите във властта, агентите от ДС, Роман Василев и съдебната система!

Николай Цонев е бивш министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев

От 2012 година Цонев е лидер на партия "Нова алтернатива"

През 2010 година беше арестуван показно по обвинение за предлагане на подкуп.

Тогава при ареста скандал предизвиква видеозапис, предоставен от МВР на медиите, в който се чува как зам. градският прокурор Роман Василев казва: “Ти си абсолютен престъпник, на колене!“

Потърсихме г-н Цонев за компетентно мнение за проблемите в българската политика, съдебната система и скандалите във военното министерство

Интервю на Явор Белчев

- Г-н Цонев, новото правителство е раздирано от скандали, ще успее ли коалицията да се справи с проблемите на държавата?

- За да се справи с проблемите, коалицията трябва да има една обща посока на управление. А те нямат. ГЕРБ са принудени да приемат Реформаторите и Патриотичния фронт, защото каква друга опция имат – БСП и ДПС ли? След последните гласувания стана ясно, че ДПС им оказва подкрепа, но тази подкрепа не може да се случи на официално равнище. От своя страна, Реформаторите приеха да са част от тази коалиция именно за да не допуснат БСП и ДПС да са отново в управляващото мнозинство, за да защитят „синята“ идея. Но разбраха, че със сегашните партньори няма как да гонят мутрите и задкулисието от властта. За това си вдигнаха цената, успяха да получат няколко министерски места и от време на време играят ролята на вътрешна опозиция и гласуват „против“, за да могат след това да кажат: „Ето, ние проявихме принципност и не подкрепихме ГЕРБ“.

- Колко време ще издържи новият кабинет?

- Зависи от скандалите, които провокира. Пенсионната промяна, която гласуваха в петък или друго подобно зловредно решение, може да събуди гражданското съзнание и кабинетът да бъде отново свален. А иначе, вярвам че от ГЕРБ си поставят за минимален срок местни избори 2015 г. – за да успеят да подсигурят техни кметове в общините.

- Как ще коментирате назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната? То заплашваше да разклати кабинета, но в името на управлението коалиционните партньори постигнаха съгласие...

- Назначението на Орхан Исмаилов беше абсолютно измислен проблем, който демонстрира политическата незрялост на националистите в Патриотичния фронт. Чрез шума около Исмаилов ПФ целеше да демонстрира колко са патриоти и така да върнат доверието на избирателите в себе си. Псевдопатриотизмът на Каракачанов и Симеонов заблуди истинските патриоти. Забележете обаче, че пазарлъкът приключи с договарянето на постове за техни хора – истински патриотично решение за патриотарското жабокрякане!

- Министър Ненчев обеща да освети досиетата на военното разузнаване. Необходимо ли е това?

- Това решение не е решение на министър Ненчев, а е изискване по закона с абревиатура ЗДРДОПБГДСРСБНА. Най-просто казано, министърът на отбраната трябва да изпълни Закона за досиетата и Военното разузнаване да предаде на Комисията по досиетата 33 000 архивни единици. Така че осветяването на досиетата е необходимо, макар да среща голяма съпротива. Интересното е, че заедно с тези 33 000 досиета, службата трябва да предаде и списък на всички, които са работили или работят в нея след 10 ноември и са принадлежали към бившата ДС. По този начин разузнавателните служби на БНА ще бъдат публично оповестени.

- Дали досиетата – и на военното разузнаване, и на ДС, не се използват кампанийно от политиците за изместване на вниманието на хората от реалните проблеми на страната?

- В повечето страни от прехода досиетата или се изгориха, или отдавна публикуваха. Вече отдавна са затворена страница. В България тази тема продължава безкрай и докато не се приключи с нея, всяка партия ще си прави ПР и ще отклонява вниманието от наистина наболели проблеми.

- Как оценявате състоянието, числеността и възможностите за реакция на армията у нас?

- Българската армия е докарана до „ръба“ – на нея се гледа като на една институция, която се управлява по чисто административен принцип, а фактът, че тя отговаря за готовността на България за отбрана, остава някъде много назад. Хаотичната политика в последните 4 – 5 години доведоха до намаляване на числеността ѝ и в момента липсват официални данни за точния брой. За модернизация въобще не можем и да говорим. Страшното е, че средата за сигурност се променя драстично и при необходимост българските войници ще трябва да защитават страната си при недостатъчна численост, остаряла техника и липса на адекватни стратегии. Моите адмирации към всеки един войник в армията ни, но при това управление, по-добре да се надяваме положението в района ни да се успокои.

- Готов ли сте да простите на прокурор Роман Василев, че Ви арестува показно, като Ви накара да седите на колене, а после се оказа, че сте невинен и Ви оправдаха?

- Той не e извършил някаква обида, а законово нарушение, т.к. не си изпълни задълженията като прокурор. Аз ще продължавам да отстоявам спазването на закона и отстояването на справедливостта.

- Вие сте един от тези, които са имали пряк досег със съдебната система. Как ще коментирате скандалите, от които тя е разтресена? Какви стъпки трябва да се предприемат, за да се радват гражданите на справедлив съдебен процес?

- Смятам, че институциите ни се използват като инструмент за саморазправа от някои политически субекти, което автоматично поставя под въпрос обективността на съдебната ни система и независимостта на изпълнителната ни власт. Последните скандали около назначения на съдии, оттеглени кандидатури за висши магистратски длъжности, нелепи катастрофи по пешеходни пътеки.. всички тези неща умножават и така не малкото въпросителни. Седем посланика на страни от ЕС пибликуваха писмо, с което критикуват случващото се в българското правораздаване. Аз заставам зад тяхното мнение.

За да получат гражданите справедлив процес, те първо не трябва да се страхуват да показват истината и да защитават правата си. Това е и основната задача на „Движение за справедливост – РПГ“ – да отстояваме правото на истина и справедливост.

- Какво ще пожелаете на българите в навечерието на празниците?

- Да сме живи и здрави и заедно да допринесем в България да се случи една нова, по-добра алтернатива за живот!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване