12/24/14 12:47
(http://pik.bg)

Джебчийките с нови тактики по празниците

Джебчийките с нови тактики по празниците

Джебчийките имат нови тактики, които прилагат на забързаните в пазаруването в последния момент хора, особено по моловете и пазари, предупреждават от МВР-Плевен.

Полицаите призовават плевенчани да са бдителни, както при пазаруването си, така и в храмовете в дните на големите християнски празници.  Джебчиите днес са много съвременни. Обикновено се  движат в групи от по няколко възрастни и задължително дете.

Един от възрастните влиза в контакт с набелязаната жертва и останалите се възползват от това, че е отвлечено вниманието й, за да я „обискират” и да отнемат портфейли, мобилен телефон или пари, обясняват от полицията в Плевен. От там съветват, ако попаднем в навалица – на пазара или в храма, задължително да притиснем чантата си отпред, плътно до тялото.

Напоследък джебчиите използват и друг метод – като клиенти на заведения, оставяйки дрехите си на гардероб или обща закачалка, те се възползват от възможността да претърсят якетата и палтата на другите посетители и да си тръгнат с всичко, което им хареса. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат бързо открити.

Другата опасност, за която предупреждават от полицията по празниците, са телефонните измамници, които е възможно да се активизират. Обичайният сценарий, който се прилага в такива дни, е получаване на печалба от томбола или лотария. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление, призовават от полицията.

Зачестяват по празниците и кражбите от автомобили. Препоръките на криминалистите са автомобилите да бъдат паркирани на светли места, на охраняеми паркинги. Често крадците пукат гуми на набелязани автомобили. Когато собственикът отвори колата, за да смени гумата и остави без надзор якето си с пари и телефона в него, става лесна жертва на обир.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване