12/24/14 07:50
(http://pik.bg)

Европа подкрепи закона "Пеевски-Цонев"

Европа подкрепи закона "Пеевски-Цонев"

Европейската централна банка подкрепи поправките в закона за кредитните институции на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. В писмо до БНБ ЕЦБ приветства въвеждането на мерки, които съдействат за възстановяването на активи и подобряват условията за събиране на вземания при преструктурирането на банки, какъвто е случаят с КТБ, която беше поставена под особен надзор, а в момента е в процедура по отнемане на лиценза. В законопроекта бяха залегнали няколко основни реформи, които помагат за увеличаване на прозрачността, в случай че се отнеме лиценз на банка.

С него се изисква разкриването на самоличността на лицата, които имат кредити и влогове в такива банки. Освен това, преди да бъдат изплатени влоговете на офшорните дружества, те трябва да разкрият самоличността на действителните собственици. „ЕЦБ приветства това изискване”, се казва в писмото.

Разкриването на кредитните досиета също е подкрепено, ако се прави „балансирано с изискванията за закрила на личните данни”, пише още в него. „Препоръчвам на РБ да прочетат сега становището на най-висшия банков орган в ЕС относно нашия текст”, коментира Цонев.

Поправката за разкриване на информация относно банки, поставени под особен надзор или с отнет лиценз, беше одобрена на първо четене от временната бюджетна комисия на парламента почти веднага след сформирането на 43-тото НС.

След това обаче партиите от правителството записаха в коалиционното си споразумение, че предложеният от Пеевски и Цонев закон няма да бъде приет.

Вместо това управляващите изявиха намерение да направят поправки в закона за БНБ, с които да се дава прозрачност на банките, но това да стане с техен законопроект. „Сега нека реформаторите не ми изтъкват глупави доводи, ами да видят какво е становището на ЕЦБ”, призова Цонев, пише в.Монитор.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване