12/24/14 21:04
(http://pik.bg)

Задължителна за трапезата на Бъдни вечер е постната храна

Задължителна за трапезата на Бъдни вечер е постната храна

Задължителна за трапезата на Бъдни вечер е постната храна, каза за "Фокус" Пламена Кирова от Етнографския музей в Бургас. Обикновено това са сърми, боб, пълни чушки. Задължително трапезата се прекадява в началото и не се вдига цяла вечер.

„Хубаво е в дома, където има огнище, да се сложи крушово дърво или бъдник, като се внимава огънят да не загасне в огнището”, подчерта Кирова. Според обичаите, на Бъдни вечер семейството не бива да си ляга, без през дома да минат коледари. „Това са едни дългоочаквани гости, които влизайки в нашия дом, пожелават здраве, благополучие и благоденствие на всички в дома”, допълни тя.

По традиция коледарите са били ергени, а сега – по-скоро са деца, но задължително момчета. Те са с събирали на 6 декември като са избирали своя станиник и своя стан или мястото, където ще си припомнят песните и от този стан започва обиколката на Бъдни вечер. Започва се от най-важната къща – на кмета, от който се иска символично разрешение. „Задължително е всеки коледар да мине през дома на девойката, която си е харесал”, каза още Пламена Кирова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване